Címlap Politika Nem mondhatot...

Nem mondhatott igazat a necces teljesítési igazolások ügyében a pécsi polgármester

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A lapunk birtokába került, hiteles, aláírt és lepecsételt dokumentumok szerint Péterffy Attila nem csak, hogy tudta, hanem maga kérte és jóvá is hagyta, hogy főátvilágítója írja alá azokat a teljesítéseket, amelyeket más ügyvédek állítanak ki. Ez viszont jogilag komolyan aggályos és törvénysértő is lehet. A cégvezetőket ugyanis "külsős" tanácsadó nem utasíthatja semmire. Legfőképpen arra nem, hogy pénzt fizessenek ki valakinek. 

Újabb hazugsággal vádolja az ellenzék a pécsi polgármestert, ezúttal a főátvilágítója miattírtuk meg három napja, miután az ügyben sajtótájékoztatót tartott egy ellenzéki önkormányzati képviselő. Barkóczi Csaba ugyanis azt állította, hogy egy birtokába került teljesítési igazolás szerint a ZsÖK átvilágításáért felelős ügyvéd teljesítését nem a cég vezetése, hanem a polgármester főátvilágítója, dr. Bodnár Imre ügyvéd írta alá és hatalmazta fel a kifizetésre a céget. A polgármester azonban írásban ezt tagadta, és azt közölte a képviselővel, hogy ilyen nem történt. Péterffy szó szerint azt írta, hogy

„Bodnár Imrével a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. semmilyen jogviszonyban nem áll, és nem is állt, így Ő teljesítési igazolást sem adott ki semmiről a Társaság számára.”

Barkóczi azonban bemutatott egy teljesítési igazolást, amelyet Bodnár igazolt le ügyvéd társának, akivel egyébként pont ugyanabban az ingatlanban van irodájuk.

Akkor azt írtuk – részben a polgármester pénteki reakciója alapján, hogy elképzelhető az is, miszerint Péterffy Attila nem tudott arról, hogy az „átvilágítással” megbízott ügyvédek mit és hogyan intéznek a „háta mögött”. Úgy néz ki azonban, hogy tévedtünk, és

Péterffy Attila nem csak, hogy tudott a teljesítési igazolásokról, hanem ő maga kérte korábban, hogy Bodnár igazolhassa le ezeket.

Ez olvasható ki ugyanis a lapunk birtokába került hiteles, hivatalos, aláírt és lepecsételt dokumentumokból, amelyeket Péterffy Attila írt alá és küldött el a cégek vezetőinek.

Komoly jogi aggályok merülnek fel azonban ezzel a polgármesteri kéréssel kapcsolatban, mert a Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése szerint: „A vezető tisztségviselő a társaság ügyvezetését a gazdasági társaság érdekeinek elsődlegessége alapján önállóan látja el. E minőségében a jogszabályoknak, a létesítő okiratnak és a társaság legfőbb szerve határozatainak van alávetve. A vezető tisztségviselőt a társaság tagja nem utasíthatja, és hatáskörét a legfőbb szerv nem vonhatja el”. Vagyis ez alapján teljesítéssel kapcsolatos jogok és kötelezettségek is a cégvezetőt terhelik, neki kellene elfogadnia, igazolnia a teljesítést, majd ezt követően elutalni a díjazást. A lapunk birtokába került – polgármester és Bodnár Imre átlal aláírt és kiállított dokumentumokból azonban csak annyi látszik, hogy az ügyvéd igazolta a teljesítést, a cégvezető(k)nek nincs ott az aláírása.

Megmondták, milyen ügyvédeket hívjanak meg a beszerzésre?

A lapunkhoz eljuttatott paksamétából még egy érdekesség látszik. Mégpedig az, hogy Bodnár Imre egész pontos javaslatot tett arra a cégvezetőknek, hogy mely három ügyvédet hívják meg a beszerzésre. Vagyis kik legyenek azok az ügyvédek, akik közül majd egy „megnyeri” az átvilágítás feladatát az adott cégnél – több millió forinthoz jutva ezzel.

Ezekből a levelekből úgy látszik, mintha nem bárki számára elérhető és megpályázható lett volna az átvilágítás, hanem csak egy meghatározott körből választhattak volna a cégvezetők. Olyanból, amelyet Bodnár Imre javasolt nekik. Viszont Péterffy Attila még tavaly év végén határozottan kijelentette egy sajtótájékoztatón, hogy szabadon lehet majd meghívni bárkit ezekre a pályázatokra – kivéve azokat at ügyvédeket nyilván, akiket vizsgálni kell. (A lenti videórészlet a Szabad Pécs tudósításából származik.)

Így viszont nem lehet tudni, hogy mi volt a garancia arra, hogy ne egymás között osszák le a cégeket a kivételes helyzetben lévő, bennfentes körből érkező ügyvédek; illetve, hogy mennyire volt tiszta valójában az egész eljárás,

Ez már nem az első fura pályázat

Ez már nem az első, hogy fura beszerzés történik az új városvezetés környékén, vagy egyenesen a polgármesteri hivatalban. A korábbiról, ebben a cikkben írtunk részletesen:

Majd ebben a cikkben írtunk arról is, hogy mit kaptunk a tényfeltáró cikkünkért „cserébe”:


UPDATE: Bodnár Imre reagált

Részletek a cikkre kattintva olvashatóak.