Címlap Sport Egy pécsi lán...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közelmúltban ünnepélyes keretek között megtartották a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség díjátadó gáláját, amelyen kihirdették a 2024-es év válogatott versenyzőinek névsorát: nagy siker, hogy a junior egyéni válogatott keret tagja lett Hesz Franciska Míra, a Pécsi Ritmikus Gimnasztika Egyesület versenyzője!

Bár Franciska még csak 13 éves (kedden már 14 lesz), mondhatni, nem ma kezdte. Ötéves korától ritmikus gimnasztikázik, nevelőedzője a kiváló szakember, Ekaterina Dologa. Ő tanította meg az alapokra, hihetetlen motivációja és szakmai tudása nélkülözhetetlen volt a jó eredmények eléréséhez. Franciska hatévesen már versenyzett, s miután nővére, Dominika eljutott a junior válogatottig, volt kitől tanulnia, és volt miből inspirációt merítenie.

– Én gyakorlatilag az edzőcsarnokba születtem – mondta mosolyogva Franciska, aki mögött már eddig is rengeteg munka van, különben nem jutott volna idáig. – Az első egyéni versenyen 2016 végén indultam, az első nagy nemzetközi megmérettetés pedig az Észtországban megrendezett Miss Valentine volt 2019-ben. Azóta gyakorlatilag folyamatosan versenyzem, tavaly serdülőként indulhattam a junioroknál, és ilyen fiatalon sikerült bejutnom a mesterfokú bajnokságba, ahova a tíz-tíz legjobb felnőtt és junior kerül be. A junior válogatottságnak természetesen nagyon örülök, májusban lesz itthon az Európa-bajnokság: „titkosított” álmom, hogy szeretnék ott lenni a kontinenstornán induló nemzeti együttesben!

A PTE Deák Ferenc Gyakorló Általános iskola nyolcadikos, egyéni tanrendes tanulója 2022-ben megkapta a Magyarország jó tanulója, jó sportolója díjat, tavaly pedig a Héraklész utánpótlás sport program egyetlen vidéki résztvevője volt. A Pécs Ritmikus Gimnasztika Egyesületnél zajló kiváló szakmai munkát jelzi, hogy ő már a klub nyolcadik válogatott sportolója.

– Az eredménye mögött komoly csapatmunka áll, hiszen gyógyterapeuta, sport coach és balett tanár is segíti a felkészülését. Szerencsére az edzéskörülmények kiválóak az Expo Centerben, a versenyszőnyeg és a nagy belmagasság elengedhetetlenül szükségesek ezen a szinten. Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a segítségét, aki bármilyen módon is részese volt ennek a sikernek – fogalmazott Heszné dr. Laczó Andrea, a Pécsi RGSE sportigazgatója. – A cél most már a budapesti Európa-bajnokságra való minél jobb felkészülés és formaidőzítés, így a következő hónapokban napi hét-nyolc órát töltenek majd az edzőteremben. Franciska karika, labda, buzogány és szalag gyakorlatokkal készül, az Eb-ig több kontrolledzés, edzőtábor és négy nemzetközi versenyen való részvétel szerepel a programjában.

A Franciska előtt álló időszak tehát rendkívül feszített lesz, de ez biztosan hozzájárul majd a fejlődéséhez, s miután jövőre is a juniorok közé fog tartozni, mindennek meg lesz az eredménye!

Ünnepélyes keretek között hirdették ki, hogy kik kerültek be a junior válogatottba: Hesz Franciska is ott van!