Címlap Sport Elég extra le...

Elég extra lesz Európában is a pécsi Dárdai Akadémia

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az akadémiát a B Build & Trade Kft. építi 2 milliárd forintból. Az építkezés aktuális állásáról Molnár Márk, a B Build & Trade Kft. építésvezetője és Dakó Attila projektvezető adott tájékoztatást a Magyar Építőknek, befejeződött ugyanis az építkezés I. üteme. Ennek keretében kiépítették a teljes belső közműhálózatot, valamint egy – az autóbuszok és a személygépkocsik fogadására egyaránt alkalmas – parkolót.

Két fő egységre tagolódik az épület

Molnár Márk elmondta, már javában zajlik a nagyságrendileg 2000 négyzetméter hasznos alapterülettel rendelkező akadémia épület átadása.

„Az elmúlt hónapokban a hideg-meleg burkolásokkal foglalkoztunk, festésekkel, villamos és gépészeti szerelvényezésekkel, valamint lakatos szerkezetek és belső nyílászárók beépítésével. Kívülről pedig a homlokzat burkolása készült el, és a parkoló építése zajlott.”

Dakó Attila az elkészült épület funkcióiról és azok elhelyezkedéséről osztott meg részleteket. „Az épület két fő egységre tagolódik, a fogadóépületre és az öltözőépületre. A fogadóépület – nevéből adódóan – elsősorban az ide érkező sportolókat, kísérőket, személyzetet fogadja, így a földszinten találhatóak az ezen funkció kiszolgálására szükséges helyiségek, mint például az előtér, a büfé és a klubterem. Ezek mindenki számára nyitott területek. Az épület többi részét viszont csak az itt dolgozók vagy az edzők látogathatják.”

Európában is egyedülálló megoldást alkalmaztak

Az épület homlokzatát nem mindennapi kivitelezési megoldásokkal készítették. Az építésvezető megjegyezte, az épület különlegessége egyben a nehézséget is okozta.

„Az átszellőztetett homlokzat kerámia burkolatot kapott, melynek az elhelyezése a megszokott vízszintes elhelyezéstől eltérően függőleges kiosztással került a helyére. Ezzel a módszerrel egész Európában 2-3 helyen lehet csak találkozni.”

A projektvezető hozzáfűzte: „a legnagyobb kihívást éppen a kevés meglévő példa miatt a homlokzat építése okozta. Részben mivel egy mindenki számára új, speciális építési módszert kellett alkalmazni, másrészt a homlokzat burkolási terve az épület szerkezetének építése közben változott meg, így a már elkészült szerkezethez kellett igazítanunk a homlokzatburkolatot.”

Különleges műfüves pálya készül

Jövő év elején elkezdődik a műfüves és az élőfüves pályák építése, továbbá egy fedett, műfüves csarnok kivitelezése is. „A műfüves pálya különlegessége, hogy egy Magyarországon még kevésbé elterjedt, ütéscsillapító rendszert építünk be a műfű burkolat alá, ennek révén várhatóan kíméletesebb lesz az ízületekhez. Remélhetőleg így kevesebb sportsérüléssel járnak majd az edzések – tette hozzá Molnár Márk.

Dakó Attila végezetül elmondta,

a főépületet és a műfüves pályát az év elején birtokba vehetik a sportolók, azonban a fedett csarnok és az élőfüves pályák az időjárás és az építési technológiák egymásra hatásából adódóan tavasz környékén fognak elkészülni.

Még több fotóért IDE érdemes kattintani.