Címlap Sport Elképesztő do...

Elképesztő dolgokat produkált az afrikai focibíró – nehéz kibírni röhögés nélkül

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egészen hihetetlen véget ért a Tunézia–Mali (0-1) mérkőzés a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupáján! A meccs játékvezetője idő előtt fújta le a találkozót. Nem egyszer, kétszer! Ilyet még sosem láttunk!

A mérkőzés hajrájában történteken valószínűleg mindenki harsányan tud röhögni – kivéve nyilván szegény tunéziaiakat. A meccsen ugyanis 1-0-ra vezetett Mali a 85. percben, ahonnan azért még vissza lehet jönni, ha kellően sokat hosszabbít a bíró. Úgy viszont nincs sansz, ha idő előtt lefújja: márpedig Janny Sikazwe a 85. percben a szájába vette a sípot, és véget vetett a találkozónak.

A tunéziaiak érthetően őrjöngtek, ezerrel bizonygatták a sporinak, hogy ennek még nincs itt az ideje. Sikazwe aztán kicsit konzultált az asszisztenseivel, majd újraindította a már lefújt mérkőzést.

De nem sokáig bírt magával, csak főszereplő akart lenni! Nem sokkal később ugyanis kiállította Mali egyik játékosát, és bár a VAR-szobából jelezték, hogy nem ért pirosat az eset, ő ragaszkodott a döntéséhez. Tunézia tehát emberelőnybe került, felcsillant a remény – de 20 másodperccel a rendes játékidő vége előtt felcsillant Sikazwe sípja is, ismét lefújta a meccset! Immár végérvényesen.

Tunéziai oldalon mindenki reklamált, aki élt és mozgott, hatalmas volt a balhé. A csapatok bevonultak az öltözőbe, Mali szövetségi kapitánya el is kezdte a sajtótájékoztatót, amikor jelezték, hogy mégiscsak lesz folytatás…

Csak már nem Sikazwéval. A bírót leváltották, Mali játékosai ki is jöttek a gyepre, a tunéziaiak azonban már nem voltak benne ebben a bohózatban. Némi tanakodás után ismét lefújták a mérkőzést – immár harmadszor.

Van néhány ötletünk, hogy Sikazwe miért fújta le időt előtt a meccset (kétszer is):

  • indult a busza Szőlősre
  • zárt a helyi Tesco
  • nem akart lemaradni a City–Chelsea-ről
  • randija volt.

Persze sokkal kevésbé vidám oka is lehet a teljesen abszurd sztorinak, főleg ha megnézzük a játékvezető előéletét. Nem ez volt ugyanis az első fura történet vele kapcsolatban! 2017-ben a Nigéria–Egyiptom derbit zárta le pár perccel a rendes játékidő előtt, majd egy évvel később az Afrikai Bajnokok Ligájában egyik meccsén annyira a hazaiaknak fújt, hogy felfüggesztették és eltiltották. A FIFA azonban két hónappal később eltörölte az eltiltását.

Persze nem csak Sikazwe tud hibázni. A Mauritánia–Gambia mérkőzés előtt a szervezők kétszer is nekifutottak a mauritániai Himnusz lejátszásának, de mindkétszer más csendült fel. Harmadszorra már nem hibáznak, jelezték, de ekkor meg kínos csend következett… Nem volt mit tenni, csak a gambiai nemzeti dal ment le.

Sikazwe nem viccelt, a 86. perc elején lefújta a meccset