Mindkét pécsi lány, Kiss Virág és Juhász Dorka is tíz pont felett zárt, mindent megtettek a győzelemért (Fotó: fiba.basketball)
Címlap Sport Erre nincsene...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pontosan ilyen, amikor a mennyből a pokolba jut valaki: a magyar női kosárlabda-válogatott az első félidőben szenzációsan játszott, hatalmas előnnyel vezetett a spanyolok ellen, ám a folytatásban feltámadt az ellenfél, és végül egyetlen ponttal megnyerte a meccset. Ez egy olimpiai részvételbe került.

Egyszerű volt a képlet a mérkőzés előtt: ha legyőzzük az immár tét nélkül pályára lépő spanyolokat, mi is kijutunk a párizsi olimpiára. Nagyon sokáig úgy is tűnt, hogy valóra válik az álom!

A két pécsi lánnyal, Juhász Dorkával és Kiss Virággal a kezdőötösben felálló magyar válogatott szenzációs első félidőt produkált a Sopronban megrendezett olimpiai selejtezőtorna harmadik napján. Az elitbe tartozó, Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolok nem nagyon hitték el, hogy ez velük megtörténhet: a nagyszünetben 19 pontos hátrányban voltak, Székely Norbert együttese 46-27-re vezetett!

Nem túlzás: mindenki azt hitte, hogy ez megvan, és lehet gondolkodni azon, hogyan lehet jegyet venni majd az olimpiára.

A második félidő viszont maga volt a pokol. A spanyolok nem adták fel, szívósan dolgozták le hátrányukat, de tíz perccel a vége előtt még mindig a magyar válogatott vezetett 64-50-re! A hátralévő egyetlen negyedben viszont minden romba dőlt, amit addig felépítettek a lányok. Mindenki leblokkolt, senki sem találta az ellenszert a spanyol zónára, ennek pedig hihetetlen vége lett: fordítottak Torrensék, s miután öt másodperccel a vége előtt Határ kihagyta a duplát, meg is nyerték a meccset.

Döbbent csend volt a soproni arénában…

A tornát a japánok nyerték meg Spanyolország és Kanada előtt, a magyar válogatott a negyedik helyen végzett – az első három jutott ki az olimpiára.

Spanyolország–Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 23-8)

Nőikosárlabda olimpiai selejtező. Sopron, 2500 néző. Vezette: Liszka (lengyel), Straube (német), Fernandes (tahiti). Spanyolország: Cazorla 15/3, Casas 4, Torrens 7/3, Gil 5, Carrera 10. Csere: Gustafson 12/6, L. Rodríguez, Conde 16/9, Ortiz 4, Etxarri, Vilaró. Szövetségi kapitány: Miguel Méndez. Magyarország: Studer Á. 17/9, Lelik 6/6, Dubei, Kiss V. 12/3, Juhász 11. Csere: Aho N. 7/3, Határ 15, Dombai 4, Goree, Kányási, Horváth Bernadett. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.