Címlap Sport EZ IGEN! Foci...

EZ IGEN! Focifesztivált tartottak a pécsi ovisoknak, 40 percig meg sem álltak

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Baranya megyében 3300 gyermek 127 intézménnyel vesz részt a Bozsik-programban, Pécsett pedig több mint félezer óvodás rúgja a bőrt. Köztük vannak azok a kicsik is, akik szerdán egymással is fesztiválozhattak a pécsi Székelyhidi Sportegyesület futballpályáján. Szülői érintettség okán és sportrajongóként, mi sem hagyhattuk ki az aprók nagy napját!

Frissen nyírt fű, labda és a barátok. Mi más kellene egy óvodás gyermek boldogságához?

Jól tudják ezt azok, akik újragombolták tíz évvel ezelőtt a Bozsik-programot. Ez a kezdeményezés arról szól, hogy országszerte kutatják azokat a tehetségeket, akiket utána fel is karol a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Ebben a korban a legjobb móka: mozogni, mozogni, mozogni!

Komolyan veszik a sportot, a gyerekek pedig élvezik a rendet

A cél nem más, minthogy a játékot megszeressék a kicsik és a tehetséges gyermekeket sportszervezetekbe irányítsák 5-14 éves korosztályban.

Az 5-6 évesek 40 percet töltöttek a pályán, korosztályukhoz mérten kapták a feladatokat

Négy focifesztivál van egy évben

Az ovisok és iskolások között négy fesztivált is rendeznek Pécsett, hogy egymással is játszhassanak a gyerekek. Ilyenkor a gyerekek zöme még nagyon lelkes, a lemorzsolódás később következik – hangsúlyozta a baranyai koordinátor.

Lányok, s fiúk – itt mindenki focizni jött

– A kritikus kor a 14 éves korosztálynál van, amikor a gyerekek elkezdik a középiskolát, megindul egy lemorzsolódás. A kisebb településeken nincsenek felnőtt csapatok, ami ellen próbálunk mi is tenni – hangsúlyozta Éles András, a Magyar Labdarúgó Szövetség baranyai koordinátora.

Ugyanolyan tehetségesek, mint külföldön

– Tévhit, hogy a magyar utánpótlásnál gond lenne. A Magyar Labdarúgó Szövetség 2012-ben alakította újra ezt a programot, ami minden megyében megmozgatja a legkisebbeket. Egy nagyon jól felépített rendszerben dolgozunk a gyerekekkel, ami jól is működik és támogatott is – mondta Éles András.

Sportcsoport vezetők is vannak az ovikban, érdemes őket felkeresni!

– Egy évben négy ilyen fesztivált tartanak, mint a mostani, ahol a kicsik labdajátékokkal ismerkedhetnek – tette hozzá Éles András.

A labdavezetés után még a bóját is fel lehetett rúgni

Pécsett több mint egy tucat olyan intézmény van, ahol multifunkcionális pályákat hoztak létre az óvodák és iskolák udvarán, valamint érdekesség az is, hogy négy olyan műfüves focipálya is van, amit a helyiek használhatnak.