Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Aranyérmes lett a felnőtt országos bajnokságon 5000 méteren a PVSK versenyzője, Lomb Ádám, aki mindössze két éve veszi komolyan az atlétikát. Edzője, Freier Balázs már jóval hosszabb ideje szerelmes a sportok királynőjébe, több tucatnyi tehetségből hozta ki a maximumot.

A 33 fokos hőségben önmagában futni sem túl kellemes, nem hogy lenyomni 5000 métert teljes krafttal egy országos bajnokságon. A PVSK kiválóságát, Lomb Ádámot azonban nem zökkentette ki sem a meleg, sem az ellenfelek: óriási egyéni csúccsal, 14:29.62-es idővel elsőként ért célba, magyar bajnok lett!

– Ilyen körülmények között nagyon nehéz volt jó eredményt futni, Ádám mégis tizenöt másodpercet javított az egyéni csúcsán – értékelt Freier Balázs. – Reménykedtünk benne, hogy sikerül megszereznie az első felnőtt magyar bajnoki címét, nagyon örülünk, hogy összejött! Bár csak két éve veszi komolyan az atlétikát, Ádám már most nagyon eredményes: nagyon jó a keringése és gyorsan regenerálódik.

Az élen Lomb Ádám, mögötte a többiek

Persze nem Lomb Ádám az első, akiben meglátta a pislákoló tehetséget. A korábban versenyzőként U23-as válogatottságig jutó, a 800 és 1500 méterről idővel 5 és 10 ezerre átnyergelő Freier 1983-tól a TÁSI, majd 1986-tól kezdődően a PVSK edzője, s az eltelt közel negyven év alatt rengeteg ügyes kislányból és kissrácból hozta ki a maximumot. A teljesség igénye nélkül: Bodor Olivér 10000-en junior Eb-3. volt, s volt olyan éve, hogy mindent megnyert (mezei futó ob, 1500, 5000, 10000); Kőműves Norbert is eljutott a magyar bajnoki címig; Freier Dávid junior Eb-n 8. volt 5000 méteren; Kroneraff Ágnes U23-as Eb-n 7. volt 5000-en.

– Szerencsére most is akadnak tehetségek. Lomb Ádám mellett ott van még Fritz László, aki július elején indul az ifjúsági Európa-bajnokságon 3000 méteren, Valler Tamás, Plisz Balázs, valamint a 800 méteren serdülő ranglistavezető Nagy Lujza, aki mezei futásban és 800-on is országos bajnok.

Az biztos, hogy valamit jól csinál Freier, mert akkor, amikor minden sportágban arra panaszkodnak, hogy milyen nehéz utánpótlást találni, és lasszóval fogják a gyerekeket, nála elég népes a közép- és hosszútávfutó csoport. Télen például, amikor mínusz két fokban a kutyának sem lenne kedve kint futkosni, huszonketten vettek részt az edzésén…

– Élvezik, és én ennek nagyon örülök! Mondjuk nincs könnyű dolgom ennyi gyerekkel, mert háromféle edzésadagot kell megszerkesztenem, de megoldom, ezen ne múljon!

Persze nem csak a versenyzők, nyilván ő is ott van mindig a pályán. Ha esik, ha fúj, ha hétköznap van, ha hétvége. S hogy mégis mi motiválja ennyi év után?

„Az eredmények! Az motivál, hogy olyasvalakiből, akire előtte senki sem figyelt fel, magyar bajnokot csináljak. Mint Lomb Ádámból, akiről két éve azt sem tudták, hogy létezik.”

Hozzátesszük, a Freier családból nem csak Balázzsal, hanem a feleségével, Freierné Kovács Dórával is nap mint nap össze lehet futni a PVSK pályáján, hiszen ő a gyerekek edzője, ergo ő biztosítja a férjnek az utánpótlást. És ha ez még nem lenne elég, a mindössze hatéves Botond is ott van már az atléták ovis csoportjában!

Érdemes megnézni Lomb Ádám utolsó három körét 5000 méteren: ITT megtekinthető!