A PEAC csapata a 2021/2022-es szezon végén megnyerte a megyei I. osztályt és feljutott az NB III-ba – jó volt látni a játékosok, a vezetők örömét
Címlap Sport Haldoklik a m...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előző szezonban még összehoztak tizenöt csapatot a rajtra, de csak tizennégyen fejezték be a bajnokságot. Most már tízig sem jutottak el a Baranya vármegyei I. osztályban: mindössze nyolc együttes részvételével kezdődik majd meg a pontvadászat. Katasztrofális a tendencia, aminek természetesen több oka is van – ennek jártunk utána.

Megdöbbentő hallani, hogy mindössze nyolc csapat részvételével kezdődik majd meg a Baranyai megyei I. osztály 2023/2024-es idénye. Egész egyszerűen elfogytak a jelentkezők, lasszóval sem lehet fogni olyan együtteseket, akik vállalnák az indulást.

Hogy miért? Több oka is van. A hírek szerint nem tett jót a megyei focinak, hogy az utóbbi években rendre akadt egy-két tehetősebb klub, amelynél horribilis összegeket kaptak a játékosok (százezrekről beszélünk havi szinten – egy totál amatőr ligában): mindez teljesen elferdítette az erőviszonyokat, és beültette a spílerek fülébe a bogarat, mindenki pénzt akart keresni. Sok panaszt lehet hallani azzal kapcsolatban is, hogy a fiatalok nem akarnak már focizni, legalábbis ezen a szinten biztosan nem, hiszen ez nem hoz a konyhára, ellenben viszi az időt és az energiát. Hogy hol van a játék szeretete? Passz! Több helyen pedig az jelent gondot, hogy kevés a játékos az utánpótlásban, így nem (vagy csak nagy nehézségek árán) tudják kiállítani azokat a csapatokat, amelyeket a megyei I. osztály kiírása megkíván.

A nevezési határidő lejárta után lett végleges, hogy nyolc csapat indul az I. osztályban. Nem csak nálunk rossz a helyzet, hiszen Tolnában csak hat együttes alkotná a mezőnyt, ezért inkább összevonták a megye II.-vel. Úgy gondolom, jellemzően nem az utánpótláscsapatok hiánya az oka annak, hogy egyre kevesebb az induló. Azoknak ugyanis, akik most nem vállalták a részvételt, szinte kivétel nélkül megvan az induláshoz szükséges összes utánpótlásgárdájuk. Úgyhogy másképp nem tudom értelmezni a helyzetet, mint hogy az egyesületi vezetők különböző okok miatt így döntöttek

– fogalmazott a Pécs Aktuálnak ifjabb Bogyay Zoltán, az MLSZ Baranya Vármegyei Igazgatóságának igazgatója.

A sportvezető elmondta, a megyei I. osztályban egy U19-es és egy U16-os csapatot kell versenyeztetni három Bozsik-korosztály (U7, U9, U11) mellett. Hozzátette, a rezsiválság is érezteti a hatását, az önkormányzatok több helyen megvágták a támogatást, ami szintén nagy gondot jelent.

„Vannak azért jó hírek is! A megyei II. osztályban tizenöt, a III. osztályban összesen harmincöt csapat indul. Nőtt az utánpótláscsapatok száma, a Bozsik-korosztályok felett kilencvenkettőről százegyre. Egyre több az öregfiúk csapat, immár huszonketten alkotják a mezőnyt, és többéves szünet után újra indul leánybajnokság az U13-as és az U15-ös korcsoportban összesen tizenegy együttes részvételével” – foglalta össze a pozitívumokat ifjabb Bogyay Zoltán.

A megye I.-es mezőny megfogyatkozása kapcsán érdemes megjegyezni, tényleg meglepő, hogy olyan csapatokat sem találunk a mezőnyben, amelyeknél imádják a futballt és többnyire a gazdasági háttér is rendben volt: ilyen például a Szederkény és a Sellye is. Többnyire ilyenkor voltak szakmai okai a döntésnek.

– A mi esetünkben több oka is volt annak, hogy nem vállaltuk a megyei I. osztályt – mondta lapunknak Balogh János, a VSK Sellye elnöke. – Az utánpótlásunk ugyan hosszú évek óta megvan és működik, a sikerek sem kerültek el bennünket, ugyanakkor azt rögtön hozzá kell tennem, hogy a létszám korántsem optimális a csapatainknál, kevés a gyerek, így aztán nem igazán lehet szelektálni. Az is kiderült az évek során, hogy a megyei ifibajnokság és a felnőtt megye I. között nagy a kontraszt! Hiába lettek évekkel ezelőtt bajnokok az ifistáink, ebből az együttesből sem nagyon tudtunk beépíteni játékosokat, helyettük igazolnunk kellett olyanokat, akik jobban bírják ezt a sokkal fizikálisabb felnőttligát. Mi viszont nem akartuk, nem akarjuk szélnek ereszteni a fiúkat, ezért született az a döntés, hogy az előttünk álló szezonban a megye II-ben indulunk, ahol reményeink szerint helyt tudnak állni ezek a fiatalok. Ez az elképzelés találkozott a város vezetőinek és a szurkolóknak az elvárásaival is: saját gyerekeket szeretnének látni a sellyei csapatban! S ha már szóba került az önkormányzat, természetesen az sem könnyíti meg a helyzetünket, hogy nem dúskál az anyagi javakban, holott a város az egyik legnagyobb támogatónk.

Summa summarum: ilyen-olyan okokból kifolyólag rohamosan csökken a létszám a megyei futballban, legalábbis az I. osztályban feltétlenül. Nagyon úgy tűnik, hogy a rendszer megérett egy átfogó reformra, mert ha ezt nem lépik meg minél előbb, akkor a végén még búcsút inthetünk a mennyei megyeik semmihez sem hasonlítható hangulatának!

Nem örülnénk neki!