A lényeg, hogy vízparton legyen: Pál József horgászként és halőrként is megállja a helyét
Címlap Arc Horgászversen...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tegnap délelőtt tartották meg a cserkúti tónál a hagyományos gyereknapi horgászversenyt, ami ismét nagy sikert aratott a kicsik körében – láthatóan imádták a pecát, nem mellesleg a halak is haraptak. Az ötletgazda Pál József, a helyi horgászegyesület elnöke, akivel az utóbbi közel két évtizedben sok horgász találkozott Kovácsszénáján, illetve a Pécsi-tónál.

A gyerekek elképesztően élvezték a szombat délelőtti horgászversenyt, csillogott a szemük, amikor egy-egy halacska a partra került. Kifejezetten ügyesen szedegették ki a tóból az uszonyosokat, nem csoda, hogy végül 715 darabot fogtak! A kupák, édességek, érmek átadását követően aztán egész napos programmal kedveskedtek nekik.

– Nagyon egyszerű a magyarázata: azért, mert én is voltam gyerek – válaszolt Pál József arra a kérdésünkre, hogy milyen indíttatásból kezdett bele annak idején ennek a gyerekversenynek a megszervezésébe. – Akkor Pellérdre jártunk halat bugázni, Kővágószőlősre pedig fürödni a 3-as üzemi duzzasztóba. Hozzáteszem, úgy vállaltam el a helyi horgászegyesület vezetését, hogy kikötöttem, minden 14 év alatti gyerek ingyen pecázhat, csak be kell lépnie.

A Cserkúti HE húsz éve, 2003-ban alakult, s jelenleg Czana-domb HE néven működik. Aki esetleg nem tudja, hogy a kis Pécs melletti településnek tava is van, ne ostorozza magát: a tó olyan kicsi, hogy Pál József, az egyesület elnöke Közép-Európa legkisebb tavának hívja a 0,6 hektáros vízfelület miatt.

„A tavunk tényleg nagyon kicsi, de a lelkesedésünk a Balaton nagyságával vetekszik! Jelenleg hatvannyolc tagja van az egyesületnek.”

A cserkúti születésű, jelenleg 65 éves Pál József 2006-ban tette le a halőri vizsgát, azóta nagyon sok baranyai pecás találkozott már vele Kovácsszénáján és a Pécsi-tónál. A személyes ismeretség révén nyugodtan mondhatom: szigorú, betartatja a szabályokat, de azért van szíve!

– A Pécsi-tavon azért volt több konfliktusom is, de úgy vagyok vele, a munkád mellé add a neved, szóval mindig álltam a sarat! Emlékszem, az első műszak alatt harminchét bóját szedtünk ki, mert tilos volt ilyeneket bent hagyni a tóban. Ugyanakkor hangsúlyozom, sosem a feljelentés volt a célom, hanem a meggyőzés! Szoktam mondani a kollégáknak, a feljelentéshez nem kell ész, csak golyóstoll és jegyzőkönyv… – mondta mosolyogva Pál József, aki Kovácsszénáján már csak éjszakai halőrködést vállal, ezzel szeretné segíteni Kapitány Zsolt, a Horgászegyesületek Baranya Megyei Szövetsége ügyvezető elnöke munkáját. – Négy gyerekem van, és amikor megszűnt a bánya, nem volt munkám, ő pedig felhívott, hogy Szénáján éppen üresedés van. Sokat köszönhetek neki.

Pál József annak idején Bakócán a nevelőotthonban járta ki az általánost. Sokat tanult ezekben az években, az ott töltött időszak meghatározónak bizonyult.

„Rájöttem, hogy jobban kell szeretni azokat, akikért dolgozol, mint saját magadat. Ha nem így gondolkodsz, ne legyél egyesületi elnök sem! Szeretni kell az embertásainkat. Emlékszem, a Pécsi-tavon szó nélkül leültem egy kisgyerek mellé, és másfél órán át szereltük a horgászcuccát, mert az édesapja nem értett hozzá. Szeretem a horgászatot és voltam gyerek, ezért nem csak halőrködöm, hanem teszek is ezért a gyönyörű sportért!”

Reméljük, még hosszú évekig mehetnek a gyerekek a cserkúti versenyre!

A gyereknapi horgászverseny végeredménye: 1. Kőröshegyi Luca 123 darab, 2. Kiss Rómeó 114, 3. Rabb Réka. A tizenegy gyermek összesen 715 darab halat fogott két óra alatt!