Címlap Sport Így síelnek a...

Így síelnek a pécsiek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megnéztünk milyen síterepeket kedvelnek a pécsiek. A koronavírus-járvány megváltoztatta a szokásokat és a tavalyi szezonban a zárlat miatt nyugatra alig ment valaki, a balkáni sípályák ezzel szemben arattak, sosem volt ennyi síelő Szerbiában vagy Boszniában. Ezekre a helyekre szép számban utaznak már a pécsiek is, nem kell maszk, kevesebb a szabály, olcsóbb, finomabbak az ételek és az italok, mint a nyugati síterepeken.

Újra beindult a síszezon, legalábbis egyre több pécsi vág neki a külföldi síelésnek. A tavalyi szezon gyalázatosra sikerült a pandémia miatt, a síkölcsönzők a szokásos forgalmuk alig öt százalékát teljesítették – mondták a Pécs Aktuál kérdésére. Most azonban kezd visszatérni a pécsiek kedve a téli sporthoz, erről az egyik pécsi síkölcsönzőben bizonyosodtunk meg.

BALKÁN az új kedvenc?

A balkáni országok már tavaly rájöttek, hogy nincs értelme a szigornak, meg is lett az eredménye: soha ennyien nem síeltek még a volt Jugoszlávia síterepein. Amíg a járvány miatt mínuszba kerültek az Alpok síterepei, addig a Szarajevóhoz közeli Jahorinát 256 ezer síelő kereste fel, a bevételek 26%-kal emelkedtek a megelőző szezonhoz képest. Ez most a Balkán legdinamikusabban fejlődő síterepe. Óriási változások történtek, a síterep kapacitása megduplázódott. 50 százalékkal növekedett a hóágyúzható pályák hossza, és 5 kilométeresre nőtt a megvilágított pályák hossza. A 47 kilométernyi pályarendszerhez már 12 lift tartozik, csak az idei szezonra öt új lift épült, egy kabinos, két hatszemélyes és két húzólift!

És amiért még érdemes ide utazni, az a gasztronómia. A síelők beszámolója szerint a gasztronómia csúcsa, amit a központban kapunk és az emberek kedvessége leírhatatlan. „Hihetetlenül közvetlenek, segítőkészek, nagyon-nagyon barátságosak. A pályák elágazásainál kis hütték vannak, előtte szabad tűzön sütik a húsokat, belül az elmaradhatatlan grillráccsal, török kávéval, faszénszaggal várnak egy szívmelegítőre. Itt minden igazi húsból és házilag előállított alapanyagokból készül” – írta egy síelő, aki szerint itt minden szállodában hajnalig tart a mulatság.

KOPAONIK, SZERBIA

A másik új kedvenc Szerbia, ahol erre a szezonra készült el a világ leghosszabb, 9 kilométeres kabinos liftje. A legmenőbb síterep Kopaonik, ahol 55 km-nyi pálya és 26 felvonó várja a síelőket. Kopaonik Szerbia legkedveltebb, folyamatosan fejlődő sícentruma. 1057 és 2017 m között fekszik, a pályák nagy része hóágyúzott.

A síterepek aktuális COVID-szabályaikról ITT olvashatók információk.