Címlap Sport Juhász Dorka ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szenzációs a hír, miszerint a korábban a Rátgéber Kosárlabda Akadémián nevelkedett pécsi lány, Juhász Dorka bekerült a Minnesota Lynx szűkített keretébe, vagyis nem cserélték el, nem engedték el a kezét, hanem bíznak benne, igazi erősítésnek tartják az újoncot. Nem csoda: ő egy igazán modern, sokoldalú játékos, aki egy-két éven belül meghatározó szerepet tölthet be!

Már az is nagy dolog volt, hogy a drafton lecsapott Juhász Dorkára a Minnesota Lynx együttese, így egyetlen lépésre került attól, hogy elkezdődjön a WNBA-karrierje. Ugyanakkor mindenki izgatottan várta azt a hírt, hogy marad-e a csapat keretében, vagy a szűkítés miatt egyelőre még nem számítanak rá.

Nos: csütörtökön még 14 játékos alkotta a Lynx keretét, ám pénteken már csak 12 nevet tartalmazott a lista, azon pedig rajta van a 23 éves pécsi kosaras is! Mindez azért is szenzációs, mert az utolsó rostán elhullott például az a brazil center, a 30 éves Damiris Dantas, aki pedig több éves WNBA-tapasztalattal bír!

S hogy mivel érdemelte ki a mai magyar női kosárlabdázás legnagyobb reménysége a Minnesota szakmai stábjának ilyen fokú bizalmát? Egyrészt a két felkészülési mérkőzésen nyújtott teljesítményével: az előszezon első meccsén a kezdő ötös tagja volt, dupla-duplázott a Washington ellen (11 pont, 10 lepattanó), a másodikon pedig csapata legjobbja volt azzal, hogy plusz 12-es mutatót produkált a Chicago Sky gárdájával szemben. Másrészt azért tehették le a voksot Dorka mellett, mert tisztában vannak vele, olyan képességekkel megáldott játékost kapnak, amilyen nem minden bokorban terem!

– Először is fontos leszögezni, hogy az észak-amerikai női profi bajnokságban nem sok olyan magas játékos van, mint a Dorka! – mondta a Pécs Aktuálnak a korábbi pécsi kedvenc, Daliborka Vilipics, aki annak idején megfordult a WNBA-ben, a Los Angeles Sparks centere volt. – Ez tehát nagy előny, hiszen 190 centi felett van. Másrészt nagyon fontos az is, hogy ő egy igazi modern kosárlabdázó, aki sokoldalú, tud hármas, négyes és ötös poszton is játszani, jól fut, fizikálisan kifogástalan, kintről és bentről is veszélyes. Ez nagyon ritka! Úgyhogy én bizakodó vagyok vele kapcsolatban, úgy vélem, hogy már most is meg fogja kapni a lehetőséget, egy-két éven belül pedig, amikor már lesz egy kis tapasztalat mögötte, meghatározó szerepet fog betölteni, és komoly karriert fut be a WNBA-ben!

A szezon most rajtol, a Minnesota hazai pályán, vagyis Minneapolisban a Chicago Sky-t fogadja. Nincs más hátra: nagyon szurkolunk Dorkának, hogy meglegyen az első WNBA-meccse, és persze azért is, hogy csapata minél sikeresebb idényt fusson!

Fotók: Minnesota Lynx