Címlap Sport Kosárlabdában...

Kosárlabdában a Rátgéber Akadémia a csúcs: módszertani központ lett

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb szintet lépett a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémia: a kormány döntése alapján január 1-től módszertani központ lett.

Három sportágban, labdarúgásban, kosárlabdában és kézilabdában jelöltek ki módszertani központot. Ezeknek az intézményeknek segíteniük kell az adott sportághoz tartozó sportakadémiák tevékenységét, hogy az azokon zajló „tehetséggondozás, a sportolói elitképzés és a nevelés a lehető legmagasabb szakmai színvonalon valósuljon meg”.

A három érintett sportágban az alábbi módszertani központokat jelölték ki:

Kézilabda – Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA, Balatonborglár)

Kosárlabda – Rátgéber Kosárlabda Akadémia (Pécs)

Labdarúgás – Puskás Akadémia (Felcsút)

A módszertani központokban, így a pécsi Rátgéber Kosárlabda Akadémián is, már megkezdődött a fő irányelvek, alappillérek, az ütemezés kidolgozása. A következő alappilléreket fogalmazták meg: oktatás-, edzéstechnológia, tehetségek azonosítása; sportpszichológia; teljesítménydiagnosztika; döntéstudomány; sportrehabilitáció; sportdiagnosztika; scouting; terhelésélettan; sporttáplálkozás.

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia a legmagasabb szintű szakmai munkának köszönhetően folyamatosan ad minden korosztályban válogatott játékosokat, továbbá a válogatottakba edzőket, szakembereket. A felnőtt magyar nemzeti csapatban a férfiaknál Pongó Marcellre számítanak, a nőknél pedig Kiss Virág mutatkozhatott be. Tavaly szeptemberben a pécsi akadémiáról szerződtetett játékost, a nigériai James Ugochukwu Nnajit a világhírű Barcelona, majd novemberben Mészáros Ágoston került ki innen Madridba.

A közelmúltban három napos összetartás zajlott a Rátgéber Kosárlabda Akadémián, amely egy példaértékű együttműködés része volt: a kecskeméti Mercedes Kosárlabda Akadémiával közösen a két műhely junior fiú játékosai számára szerveztek edzőtábort. A három pályán a hat palánknál annyi kiváló, nemzetközileg is elismert szaktekintély dolgozott a tehetségekkel, amennyi egy helyen és időben még biztosan sosem adta át a tudását hazánkban: Rátgéber László mellett Sztojan Ivkovicsra, a magyar férfi felnőtt válogatott szövetségi kapitányára is figyelhettek a fiúk, a délszáv kosárlabdázás ikonikus edzője, Janez Drvaric, az elismert olasz szakember, Fabio Fossati (mindketten a Rátgéber Akadémia mentoredzői, a nemzetközi szövetség, a FIBA instruktorai), továbbá az NKA Pécs NB I. B Piros csoportos felnőtt férfi csapatát irányító Ivica Mavrenski iránymutatásai mentén zajlott a munka. „Jó volt látni a fiúkon, hogy mindenki meg akarta mutatni magát, mindenki azt leste a másiktól, hogy ő miben jobb, s neki miben kell fejlődnie. Olyan élményt kaptak ezek a fiatalok, amelyre biztosan örökre emlékezni fognak” – fogalmazott Rátgéber László.