Lebunkózta a brit miniszterelnököt Schmidt Mária, aki szerinte “egy kis, széteső ország élén áll”!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit”

– szemlézte Schmidt Mária a brit miniszterelnöknek, Boris Johnsonnak írt sorait a HVG. A kormánybiztos azt követően fogalmazta meg levelét, hogy a brit kormányfő elfogadhatatlannak nevezte azt, ahogy a magyar szurkolók viselkedtek a csütörtök esti magyar–angol focimeccsen – emlékeztet a lap.

Schmidt úgy fogalmaz a Facebookon olvasható levelében, hogy megdöbbentette Johnson „érzéketlen és a szokásos brit gyarmatosító attitűdről tanúbizonyságot tevő bejegyzése, ami elítéli a magyar drukkereket állítólagos rasszizmusukért”. Szerinte „a britek vendégként jöttek fővárosunkba, és egy olyan gesztussal hergelték a magyar szurkolókat, amit mi álságos pótcselekvésnek érzünk”. Ezzel Schmidt Mária arra utalt, hogy a kezdőrúgás előtt az angolok féltérdre ereszkedtek, mire a magyar szurkolók fütyülni kezdtek – írja a lap.

A kormánybiztos szerint „a britek évszázadokon keresztül gyarmatosították a világ különböző részeit”, a magyarok azonban „soha nem gyarmatosítottak senkit”. Ezért azt tanácsolja, hogy „olyan országban térdelgessenek, ahol erre igény van”.

A kormánybiztos ezután álságosnak és hivalkodónak nevezi a gesztust, majd úgy folytatja, hogy „mi magyarok a britektől soha, semmi jót nem kaptunk”. “Trianon felelősségét, ahogy az egész elhibázott bűnös versailles-i szerződést ugyan a brit PR-felelősök mintegy száz évre át tudták tolni a franciákra, de ma már senki nem gondolja, hogy az akkori világ vezető hatalmát, a brit világbirodalmat a tönkrevert és megrogyott franciák utasítgatták” – – írta.

Schmidt Mára ezután azzal folytatja, hogy

„az Eb-döntőn a britek, ahogy évtizedek óta mindig, csürheként viselkedtek. Megvertek több szurkolót, 11-est hibázó fekete bőrű focistáikat rasszista támadások érték. A meccsen jelen levő Vilmos herceg és Ön sem gratulált a győztes olasz köztársasági elnöknek, ami igazán bunkó dolog”.

A magyar szurkolók viselkedése miatt (söröspohár dobálás, rasszista bekiabálások) a FIFA vizsgálatot indított.

„A FIFA szigorúan elutasítja a rasszizmus és az erőszak minden formáját, és zéró toleranciát hirdet az ilyen magatartás ellen a fociban” – írta hivatalos közleményében a FIFA, melyben egyúttal jelezte, hogy vizsgálatot indít a magyar–angol meccsen történt szurkolói bekiabálások, rasszista inzultusok miatt.

A nemzetközi szövetségnek az angol futballszövetség, illetve Boris Johnson brit miniszterelnök is jelezte, hogy kivizsgálást érdemlő incidensek történtek a mérkőzésen. Johnson azt írta, a nemzetközi szövetségnek szigorúan kell fellépnie a felelősökkel szemben annak érdekében, hogy

“ezt a gyalázatos magatartást végleg felszámolják a játékban”.

(via HVG / Borítókép forrása: Schmidt Mária közösségi oldala)

Előző sztori

A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek

Következő sztori

300 milliós modernizáció fejeződött be Sellyén

Pécs Aktuál rádió
Best FM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1