Címlap Sport Legendás déls...

Legendás délszláv szakemberrel erősített a Rátgéber Kosárlabda Akadémia

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szlovén Janez Drvaric annak idején a jugoszláv válogatottban Toni Kukoc, Vlade Divac, Dino Radja, Zarko Paspalj és Drazen Petrovic mestere volt, utóbbival KEK-et nyert a Cibona vezetőedzőjeként.

Nemzetközileg ismert, elismert szakember, a szlovén Janez Drvaric is segíti a Rátgéber Kosárlabda Akadémia szakmai munkáját fiú vonalon. A 71 éves kiváló tréner óriási tapasztalattal bír, korábban a jugoszláv utánpótlás válogatottakkal ért el sikereket vezető- és segédedzőként (nyert kadett Európa-bajnokságot, volt ezüst- és bronzérmes is), majd a felnőtt férfi válogatottal ott volt az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli olimpián – előbbin harmadik, utóbbin második helyet értek el. Legnagyobb klubsikerét a Cibona Zagreb vezetőedzőjeként aratta, a Drazen Petrovic nevével fémjelzett korszakos együttessel 1987-ben KEK-et nyert, miután az Újvidéken megrendezett döntőben 89-74-re legyőzték az olasz Scavolini Pesarót.
Janez Drvaric évek óta FIBA instruktorként is dolgozik, sok remek előadást, szemináriumot tartott szerte Európában, állandó előadó a FIBA Europe Coaching Certificate programban.

– Számomra Janez Drvaric a délszláv kosárlabdázás egyik legnagyobb szaktekintélye – fogalmazott Rátgéber László, a pécsi akadémia szakmai és stratégiai igazgatója. – Hatalmas tapasztalattal rendelkező szakember, aki kiválóan át tudja adni tudását az edzőknek és a játékosoknak. Az egyik régi álmom vált valóra azzal, hogy elfogadta meghívásunkat és részt vesz akadémiánk szakmai munkájában. Havonta két hetet tölt nálunk, ekkor napi szinten két edzést tart, kettőt pedig mentorál, emellett tart egy előadást is, amikor pedig nincs nálunk, elemzi az edzéseinket, segít az észrevételeivel, szakmai meglátásaival, továbbá mentori tevékenységet végez.