Hajrá, Magyarország! – a szurkolók mindent megtesznek Németországban, rajtuk semmi sem múlik! (Fotó: Kurdi József)
Címlap Sport Mutassátok me...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy már most, délelőtt az estét várjuk, mert kilenc órakor kezdődik a skót–magyar. Nem csak rajtunk múlik, de győzelem esetén továbbjuthatunk, akkor pedig lenne még egy meccsünk, amire felpöröghetünk az Európa-bajnokságon. Én optimista vagyok!

Két forduló után nulla pont.

Nem áll jól a magyar csapat szénája, ez kétségtelen, de nem is a ponttalanság bosszantja elsősorban az embert, hanem a Svájc elleni produkció. Az a teljesítmény ugyanis méltatlan volt ehhez a válogatotthoz, amely az utóbbi időben legalább ilyen nehéz feladatokat megoldott.

A két meccs után sokan temetik a fiúkat, rengeteg a kritika, a rosszindulatú megjegyzés. Kár érte: ilyenkor látszik, hogy sokan nem tudják helyén kezelni sem a sikert, sem a kudarcot. Pedig látni kell, hogy ez ugyanaz a csapat, amelyik rengeteg örömet szerzett a magyar szurkolóknak, s amelynek a hazai mérkőzéseire alig lehet bejutni a Puskásba, mert garantált a telt ház! Egy dolgot kell elfogadni: a sportban nem lehet mindig győzni, akadnak rossz napok, rossz eredmények. Nem csak nekünk, mindenki másnak, így például az Eb-n a belgáknak, a horvátoknak…

A németektől elszenvedett vereség után Szoboszlai Dominik arról beszélt, hogy talán túl nagyok az elvárások, magasan a léc, a realitás mást diktál. Nem értek vele egyet. Mára ugyanis annyit fejlődött a magyar válogatott, hogy ha nem is várom el azt, hogy megverje Svájcot, de erre abszolút reális esélye van, sőt, simán benne van a pakliban, hogy legalábbis ikszeljen Németországgal. Hozzáteszem, máskor Szoboszlai is rendszerint úgy fogalmaz, hogy ide nekünk az oroszlánt is, simán két vállra fektetjük. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, egyvalami szükséges csak: mindenkinek a maximumot kell nyújtania. Neki is, aki a csapat kapitánya, a Liverpool játékosa, akitől igenis elvárom, elvárjuk azt, hogy minden egyes meccsen kiadjon magából mindent. Eddig ez nem sikerült neki az Eb-n – reméljük, hogy ma este a skótok ellen brillírozni fog!

S ha már a skótok! Az utolsó csoportkör jön, és bár nincs még pontja a magyar csapatnak, van esély a továbbjutásra. Fura egy lebonyolítás, miszerint egy négyes csoport harmadik helyéről is be lehet kerülni a nyolcaddöntőbe, de kit érdekel, élni kell a lehetőséggel! Ehhez először is arra van szükség, hogy győzzünk Skócia ellen – megvan rá az esély. Másrészt nézni kell a többi csoportot, ugyanis csak a legjobb négy harmadik helyezett lép tovább, két csapatot tehát meg kell előznünk.

A legfontosabb: először is nyilván a megszerzett pontok számítanak az összevetésben, majd a gólkülönbség. Sajnos utóbbiban nem állunk jól, hiszen 1-5 szerepel a nevünk mellett. És mégis van sansz.

A nagy kérdés, hogy mely csoportok harmadik helyezettjeit előzhetjük meg! Nos, a B csoportban nekünk állhat a zászló, ugyanis ha Albánia nem veri meg a spanyolokat, illetve a horvátok az olaszokat, akkor a harmadiknak nem lesz több pontja kettőnél. A C csoport esetén is jók lehetünk, ehhez alapból az kell, hogy Anglia verje meg Szlovéniát – bízunk benne, hogy Bellinghamék kicsit többet mutatnak, mint eddig! A D és az E csoport a mi szempontunkból gyakorlatilag „kuka”, már a második forduló után is vannak hárompontos harmadikak. Az F jelű kvartettben azonban megint jó a helyzet, ha ugyanis a csehek nem verik meg a törököket, a grúzok pedig a portugálokat, akkor a harmadiknak max két pontja lehet.

Egy szó mint száz: mindent bele, fiúk, hozzátok ki magatokból a maximumot, és verjétek meg Skóciát! Szeretnék legalább még egy olyan meccset látni az Európa-bajnokságon, amelyen a magyar csapatért szoríthatok. Hadd jöjjön egy igazi oroszlán a nyolcaddöntőben!