Címlap Sport Nem biztos, h...

Nem biztos, hogy most jó helyre ment: Lionel Messié lett az Aranylabda!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Párizsra figyelt ma este a futballvilág, s miután kiderült, hogy immár hetedszer is Lionel Messinek ítélték oda a legrangosabb egyéni elismerést, az Aranylabdát, Lengyelországban biztosan sokan találták csúnya építménynek az Eiffel-tornyot… Való igaz, talán kissé unalmas, hogy szinte mindig az argentin zseni nyer.

Az év legjobb labdarúgójának odaítélt trófea, a Ballon d’Or, vagyis az Aranylabda 1956-ban „született meg”. A francia szaklap, a France Football alapította újságírók kezdeményezése alapján, az első alkalommal Stanley Matthews végzett az élen.

A legtöbb elsőséggel Lionel Messi büszkélkedhet, akit immár hetedszer találtak a legjobbnak. A mostani, 2021-es győzelmének jogosságán kétségtelenül lehet vitatkozni. Klubcsapata, a Barcelona nem muzsikált túl fényesen a legutóbbi szezonban, a bajnokságban csak harmadik lett, a Bajnokok Ligájában búcsúzott a nyolcaddöntőben – az, hogy megnyerte a Király Kupát, maximum szépségtapasznak illik be. S hogy mégis miért Messi nyert? Állítólag az argentin válogatott Copa América-aranyérme döntött.

De ki nyerhetett volna Messi helyett? Nos, a legnagyobb kihívó a Bayern München gólzsákja, a Gerd Müller Bundesliga-rekordját is megdöntő Robert Lewandowski volt. Kétségtelen: megérdemelte volna az Aranylabdát! A kissé színtelen-szagtalan lengyel válogatottal ugyan ő sem tudott egymaga csodát tenni, de azért az megsüvegelendő, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában szinte kibérelte a gólkirályi címet (nyert 2018-ban, 2019-ben, 2020-ban és 2021-ben is), ráadásul a Bayernnel megnyerte a Bundesligát, a BL-ben pedig negyedöntős volt (tehát egy körrel tovább ment, mint a Barcelona Messivel).

De a lényeg: Lewandowskinak így sem sikerült. Miután kiderült, hogy Messi nyert, volt aki úgy fogalmazott, Lewandowskit meglopták. Csuda tudja! Egyvalami biztos, a lengyel csatárt még sosem láthattuk unottan, kedvetlenül futballozni, ő mindig, minden helyzetben gólt akar szerezni (ebben abszolút hasonlít Cristiano Ronaldóra), míg Messi nem egyszer csak poroszkált a pályán a Barca mezében.

S ha már itt tartunk, érdemes még megjegyezni néhány klasszist, akik sosem kaptak Aranylabdát, pedig tudásuk alapján megérdemelték volna. Ott van például sokak kedvence, Zlatan Ibrahimovics, aki most már csak életműdíjat kaphat. Hasonló cipőben jár az olasz kapuslegenda, Gianluigi Buffon, vagy éppen az a Sergio Agüero, aki tucatjával lődözte a gólokat a Premier League-ben, mégsem rúghatott labdába Messi és Cristiano Ronaldo mellett. És akkor még nem említettük Karim Benzemát…

Az Aranylabda kapcsán pedig egyvalamit nem szabad elfelejteni, miszerint hazánknak is van egy győztese: 1967-ben Albert Flórián érdemelte ki azt az elismerést!

A 2021-es Aranylabda-szavazás végeredménye: 1. Lionel Messi, 2. Robert Lewandowski, 3. Jorginho (az olaszokkal Európa-bajnok, a Chelsea-vel BL-győztes lett), 4. Karim Benzema, 5. N’Golo Kanté, 6. Cristiano Ronaldo, 7. Mohamed Salah, 8. Kevin de Bruyne, 9. Kylian Mbappé, 10. Gianluigi Donnarumma.

Az év legjobb csatára Robert Lewandowski lett, a legjobb fiatalnak Pedrit választották, a legjobb női játékosnak a barcelonai Alexia Putellast látták, a legjobb kapusnak járó díjat az Európa-bajnok Donnarumma vehette át, az év csapata pedig a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea lett.