Címlap Sport Nem tudta dön...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A spanyolok sajnos megállították a magyar női kosárlabda-válogatott menetelését: az Európa-bajnokság elődöntőjében 69-60-as vereséget szenvedtek Kiss Virágék, akik így az utolsó meccsükön a bronzéremért csatázhatnak.

Két héttel ezelőtt két felkészülési mérkőzést is vívtunk a spanyolokkal, az elsőt két ponttal elveszítettük Sopronban, a másodikat viszont tizenkettővel megnyertük – ez alapján nyugodtan mondhattuk, hogy jó esélyünk van az elődöntőben. Volt is, ugyanakkor az is kiderült, hogy egy tétre menő összecsapás azért más műfaj, mint egy edzőmeccs.

Az Európa-bajnokság Ljubljanában megrendezett elődöntőjét a spanyolok kezdték jobban, de az első negyedben nem tudtak igazán elszakadni tőlünk, néhány ponttal vezettek csupán (18-14). A második felvonásban sem voltak nagy fölényben, de annyit pont elértek, hogy tovább növeljék az előnyüket, így a nagyszünetben már kereken tízzel mentek (38-28).

Mindenki tudta, hogy ha ez így megy tovább a harmadik felvonásban, akkor hamar elszállnak a döntős álmok.

De nem így ment! Jó volt látni, hogy a magyar csapat nem adta fel, s bár a negyed elején tovább nőtt a hátránya, összeszorított fogakkal küzdött tovább, aminek meglett az eredménye! Az első kosarunkat Kiss Virág szerezte közel három és fél perc után, majd jött Studer Ágnes, Aho Nina – szép lassan beindult a gépezet. Olyannyira, hogy Határ Bernadett két büntetőjével feljöttünk mínusz négyre (50-46), sőt, ha a negyed végén Kányási Veronika bevágja a triplát, akkor egy pont híján utolérjük ellenfelünket.

Az utolsó negyed előtt tehát csak négy pont volt a különbség, nyitott volt a meccs! Kellett volna egy fergeteges hajrá, de sajnos túl sok volt a hiba ahhoz, hogy megfordítsuk ezt a mérkőzést. Pedig ott volt a sansz, amikor például Varga Alíz bevágott egy duplát, már csak három volt közte (51-48), ugyanez volt a helyzet Kiss Virág tripláját követően is (56-53), de közelebb sehogy sem sikerült kerülnünk. A spanyolok pedig okosan játszottak a hajrában, megőrizték előnyüket, s végül 69-60-as győzelmet arattak.

A magyar lányok vasárnap a belgákkal vagy a franciákkal találkoznak a bronzmeccsen. Nagyon szép lenne éremmel zárni az Európa-bajnokságot!

Spanyolország–Magyarország 69–60 (18–14, 20–14, 12–18, 19–14)
Magyarország:
Studer 13/6, Dubei 4/3, Lelik 4, Goree 12/3, Kiss V. 7/3. Csere: Kányási 7/3, Aho 3/3, Határ 4, Horváth B. 2, Nagy D., Varga A. 4, Török. Szövetségi kapitány: Székely Norbert.