Címlap Sport Nem unatkozna...

Nem unatkoznak: három edzés a napi penzum

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Teli van élettel a kajak-kenusok orfűi vízitelepe, ezen a héten tartják a második bentlakásos tábort, amelyen közel ötven fiatal vesz részt – szinte az összes hajó a vízen van. A Pécsi Kajak-kenu Club ebben a szezonban is büszkélkedhet utánpótlás válogatott versenyzőkkel, miként újonnan felbukkant tehetséggel is.

Nem unatkoznak az edzők, bizony van munka közel ötven gyerekkel egy héten át. Az is igaz, hogy utóbbiak sem unatkoznak, olyan nagyon sok szabadidejük nincs a csibészkedésre – mondjuk erejük sincs rá.

– Most tartjuk a második nyári bentlakásos edzőtáborunkat, a gyerekek sátrakban alszanak a vízitelepen – mondta a Pécs Aktuálnak ifjabb Csaba András, a PKKC vezetőedzője. – Alaposan megdolgoztatjuk őket, reggeli előtt hét órakor már edzést tartunk, ami vagy futás, vagy egy úgynevezett „nulladik” evezés, hogy aztán délelőtt és délután újra hajóba üljenek. Nincs okunk a panaszra, megcsinálják a melót becsülettel.

A mindennapi edzések mellett a versenyszezon is beindult már, igaz, a koronavírus-járvány miatt országos viadalok egyelőre nincsenek, regionális szinten találkoznak egymással a klubok és a sportolók. A PKKC-sek eddig három versenyen szerepeltek, Szekszárdon, Tolnán és Nagykanizsán, s ifjabb Csaba András úgy véli, az elsőn nyújtott kicsit visszafogottabb teljesítmény után az utóbbi kettőn már nagyon jól mentek tanítványaik.

– Serdülő válogatott versenyzőnk, Holczer Ákos például Tolnán és Nagykanizsán is győzött kétezer méteren, vagyis ott folytatja, ahol tavaly abbahagyta. Részt vett korosztálya válogatottjának időre menéses sukorói viadalán is, ahol az ország legjobb tizenhat kajakosa között a hatodik helyen végzett.

A PKKC-t Holczer mellett még ketten képviselik a korosztályos válogatottakban, Szmrtyka Hannah a serdülő lányoknál, Weiling Zalán a kölyök fiúknál. Az idei versenyeken nem csak ők domborítottak, hanem például Vásárhelyi Gergő, Tavi Kristóf és Sárdy Márk, s jó hír, hogy felbukkant egy újabb tehetség is.

– A tízéves Tábori Endre tavaly kezdte a kajakozást. A futótáborba érkezett hozzánk, ahol kiválóan teljesített a nagyobbak között is, hogy aztán az erőfelmérőt már megnyerje a saját korosztályában – mesélte Pozsgai Tamás edző. – Idén a kapunyitással kezdte az edzéseket, s mondhatjuk, azóta itt van. Már a versenyeken is letette a névjegyét, Tolnán és Nagykanizsán is nyerni tudott, utóbbin jelentős előnnyel. Jó volt látni, mennyire komolyan vette a kanizsai versenyt, mennyire koncentrált, nagyon ott volt fejben, ilyet még nem nagyon láttam más, hasonló korú gyereknél. Nem mellesleg amit edzésen megbeszéltünk, abból minden visszajött a futam során.

A PKKC-PSN Zrt. eredményei a Plastex-Kanizsa Kupán. MK1 férfi kölyök 2000 m: 5. Weiling Zalán. MK1 női kölyök 2000 m: 8. Óbert Panna. MK1 férfi gyermek 2000 m: 1. Tábori Endre, 7. Vásárhelyi Gergő, 9. Gerencsér Botond, 11. Lalljee-Solymár Rahul.