Címlap Arc Ő az olimpiko...

Ő az olimpikonok Lili nénije, aki 43 éve edz sportolókat a Hullám vizében

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalább ezer gyereket megtanított már úszni Módosné Iván Lili, aki 1977 óta dolgozik főállásban a Hullámban. A vagányokkal szeret igazán dolgozni, mert azok viszik valamire. Eszerint Bodor, Financsek, Biczó, Kenderesi vagány srácok…

Természetesen most is az uszodában találkozunk, edzést tart. Nem újdonság: Lili néni, ahogy mindenki szólítja, 1977 óta dolgozik főállásban úszóedzőként a Hullámban.

– Sok sportágat kipróbáltam, többek között a kosárlabdát is, aztán lejöttem az uszodába érettségi után és elkezdtem a búvárúszást. Ittragadtam. Idővel elmentem oktatgatni, majd elvégeztem az edzőit, és immár negyvenhárom éve ezt csinálom – meséli mosolyogva a PSN Zrt. edzője, Lili néni.

Akiről korábbi tanítványai azt mesélik, hogy tudott kemény lenni. Megesett, hogy repült a papucs a medence partjáról.

Annak idején két gyereknek nyaklevest is adtam, a szüleik megköszönték

vallja be Lili néni.

– Hiába, nem egyszerű a tizenévesekkel, dolgozik bennük a kamasz dac. Egyébként a srácnak sem az volt a legnagyobb baja, hogy nyakon vágtam, hanem hogy kinevették a lányok. A középiskolásokat és az egyetemistákat már leadtam, most csak kicsikkel foglalkozom. Felüdülés!

Elég nagy a tűrőképességem

A több mint negyven év alatt rengeteg gyerekkel foglalkozott, a számuk biztosan meghaladja az ezret. Egy idő után a versenysportolók felkészítésébe is belekóstolt

Lili néni dolgozott olimpikonokkal,

mint Bodor Richárd, Financsek Gábor, Biczó Bence (hármójukkal Sántics Bélával közösen) és Kenderesi Tamás. Biczóék korosztályát külön kiemeli, „az egy nagyon jó csapat volt”, az ország élvonalába tartoztak.

Később pedig jött egy lány, Sipos Tímea, akivel sokat foglalkozott és akivel közösen nagyon szép eredményeket értek el.

Sipos Tímeával is megtalálta Lili néni a közös hangot

A májtranszplantáción átesett tanítványa a szervátültetettek világversenyein tarolt: többszörös Európa- és világbajnok.

Számomra is óriási kihívás volt a munka Tímeával. Eleinte nem tudtam ugyanis, mennyire és miben terhelhető. Gyógyszereket szedett, nem tudtam, mennyit úszhat

meséli Lili Néni

Két–három év alatt aztán megismerték egymást, sőt Lili néni utánaolvasott a dolgoknak.

Kemény volt: együtt úszott az ép, egészséges gyerekekkel és bizony nem mindig volt egyszerű leállítani, kivenni közülük, mondván, neki ennél többet nem lehet.

– Miként a maximumot sem volt könnyű kihozni belőle, olykor nehéz volt rávenni, hogy még többet eddzen, mert ez kevés. De meglett az eredménye: tavaly egyéni csúcsot úszott Angliában, a Világjátékokon, s végül három arany- és egy bronzérmet szerzett – büszkélkedik Lili néni.