Címlap Sport Vas László: „...

Vas László: „Úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek!”

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hatalmas örömet szerzett a szurkolóknak a magyar labdarúgó-válogatott azzal, hogy Izland legyőzésével kijutott az Európa-bajnokságra, majd a Nemzetek Ligájában csoportelső lett. A PMFC vezetőedzőjét, Vas Lászlót faggattuk arról, ő miképp élte meg a sikert és miben látja a titkát.

Meg kellett vernünk a törököket, megvertük őket. Le kellett győznünk Izlandot az Európa-bajnokságért, legyőztük. A magyar válogatott szép sorjában kipipálta az összes feladatot, a szurkolók pedig csak hüledeztek a menetelés, a jó eredmények láttán. A meccseket természetesen a PMFC vezetőedzője sem hagyta ki,

Vas László tévén keresztül drukkolt a csapatnak.

– Bár a tizenöt éves Bence fiam szintén focizik, a PMFC U17-es csapatának tagja, nem szoktuk együtt nézni a mérkőzéseket. Ő mindig beszélgetne, úgy viszont nem lehet figyelni a részletekre: így hát ha sportszakmailag érdekel egy meccs, akkor elvonulok és egyedül nézem meg. Mondjuk az Izland elleni fordítást és győzelmet pont úgy éltem meg, mint egy gyerek, nagyon örültem, eufórikus hangulatot okozott az a meccs! – mesélte a Pécs Aktuálnak Vas László, a PMFC vezetőedzője.

Sokan próbálják most megfejteni, mitől lett hirtelen ilyen sikeres a magyar válogatott. Adott egy olasz szövetségi kapitány, Marco Rossi, akad néhány nemzetközi rutinnal felvértezett spíler, no meg ott vannak az ifjú titánok, mint például Szoboszlai Dominik.

Ettől azonban automatikusan még nem jönnek az eredmények.

– Rossinak volt egy elképzelése, egy filozófiája, ami mögé beállt mindenki. Nem mellesleg: úgy válogatta össze a játékosait, hogy erre a koncepcióra alkalmasak legyenek. Minden a rendre és a rendszerre épül, amelyben az ide passzoló kreatív futballisták is helyet kapnak, akik kibontakozhatnak. Szervezett a válogatott, megvan a csapatrészek közötti optimális távolság, bármelyik ellenféllel szemben merünk fent védekezni, amiből labdát szerezhetünk és gyors támadást indíthatunk. Ehhez kellettek olyan játékosok, akik a pressing-filozófián nőttek fel, tudják, ilyenkor milyen mozgásokat kell alkalmazni: mint például Szoboszlai, vagy éppen a kis Szalai, Attila, aki a Rapidban nevelkedett.

Szoboszlaival kapcsolatban Vas László elmondta, tudatosan felépített munkának köszönhető, hogy idáig jutott, édesapja gyerekkora óta istápolta, segítette.

Tudja, mit akar, és azért, hogy elérje a célját, mindent meg is tesz.

– Ráadásul megvan a fokozatosság is a karrierjében. Jó úton jár, óriási potenciál van benne. Példakép lehet a magyar fiataloknak, láthatják, hogy sok munkával milyen messze el lehet jutni!

Vas Bencének viszont egyelőre nem Szoboszlai a kedvence, némi meglepetésre a család barátja, a Honvéd vezetőedzője, a szintén pécsi Bódog Tamás számára az „isten”. Szerinte nála jobban öltözködő, jobban kinéző edző nincs, úgyhogy édesapja bizony megkapta már tőle, hogy neki is úgy kellene öltözködnie és nyilatkoznia, ahogy Bódog teszi.

Kiemelt kép: Illyés Tibor/MTI