A PMFC csapata a Soroksár elleni hazai bajnoki előtt – ezt a meccset 2-1-re nyerték meg a piros-feketék
Címlap Sport Visszakerülhe...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 12. fordulójánál tart a labdarúgó NB II., s nem csak a pécsi szurkolók nézik meglepődve, hogy a PMFC a tabella élén áll, megelőzve többek között a DVTK-t, az MTK-t és a Gyirmótot. Sokan azt mondják, akkor lesznek csak igazán bajban a pécsi klubnál, ha ez a helyzet így marad a szezon végéig – azért mi ezt egyáltalán nem bánnánk!

Tizenegy forduló már lement a másodosztály küzdelmeiből, s nem kis meglepetésre a tabellát nem az előző szezon végén az élvonalból aláhulló MTK vagy Gyirmót FC Győr vezeti, de még nem is a DVTK, hanem a PMFC! A pécsi piros-feketék a nyári edzőváltás után megtáltosodtak, Weitner Ádám vezetésével a mezőnyben egyedüliként veretlenek (6 győzelem, 5 döntetlen – 13-7-es gólkülönbség), s miután ilyenkor már rendszerint kikristályosodnak az erőviszonyok, nyugodtan kijelenthető, hogy a látottak alapján van esélyük az első két helyre, és ezzel a feljutás kiharcolására.

Ha nem is sok, de van!

A sportban nem mindig az nyer, akinek a legtöbb lóvéja van (általában persze igen), és akinek a legértékesebb játékosai vannak. „Játszik” még a csapategység, a kohézió, a taktika, a szakmai stáb, az edzők felkészültsége, ott van még a szurkolói támogatottság, ésatöbbi… Emlékezzünk csak vissza a 2015/2016-os szezonra, amikor az angol Premier League-ben a Leicester City történelmet írt azzal, hogy megnyerte a bajnokságot – fityiszt mutatva az Arsenalnak, a Tottenhamnek, a Manchester Citynek, a Manchester Unitednek, a Liverpoolnak, vagy éppen a Chelsea-nek. Ennek a valószínűségét egyébként 5000 az 1-hez adták a fogadóirodák az idény rajtja előtt!

De térjünk vissza a PMFC-hez! Sokan azt mondogatják, akkor lesznek csak igazán bajban a piros-feketék, ha feljutnak. Való igaz, az NB I. nagyságrendekkel több pénzbe kerülne, kérdés, hajlandó-e további százmilliókat a csapatba önteni az új tulajdonos, György Tamás. A másik fogas kérdés, hogy hol játszaná a meccseit a PMFC az első osztályban, hiszen jelenleg nincs saját stadionja, a korábbi otthona pedig immár a PEAC-é. Nos, annak nem lenne akadálya, hogy továbbra is a Stadion utcában lépjen pályára, a megállapodás értelmében ugyanis amíg az új stadion el nem készül, addig a Pécsi Tudományegyetem hozzájárul ahhoz, hogy visszatérjen meccseket játszani. Más kérdés, hogy jelen állapotában ez a létesítmény még az NB III. követelményeinek sem felel meg, vagyis erősen kellene lobbizni azért, hogy itt vendégül láthassák a Fradit.

Az mindenesetre biztos, hogy a pécsi srácok eddigi szereplése megmozgatta az állóvizet. Egyre többen beszélnek manapság a PMFC-ről, a bravúros szereplésről, no és persze az esetleges feljutásról – szurkolunk, hogy összejöjjön! Hozzátesszük: a PMFC utoljára a 2014/2015-ös szezonban volt az NB I. tagja, akkor jött az ominózus kizárás, amely a megyebajnokságig taszította vissza. Pokoli régen volt már!!!

A végére egy kis statisztika: a transfermarkt.de szerint ennyit érnek a magyar NB II. élcsapatai! Ez alapján a PMFC nem lenne az első pozícióban, de tudjuk, a helyezések a pályán nyújtott teljesítmény alapján dőlnek el.

PMFC – 2,58 millió euró

Legértékesebb játékos: Kocsis Bence – 225 ezer euró

DVTK – 5,3 millió euró

Legértékesebb játékos: Lukács Dániel – 325 ezer euró

MTK – 5,7 millió euró

Legértékesebb játékos: Bognár István – 500 ezer euró

Gyirmót FC Győr – 3,6 millió euró

Legértékesebb játékos: Nagy Patrik és Szegi Vince – 250 ezer euró

Az utolsó NB I-es meccs utáni emlékezetes pillanatok 2015 májusából: koporsóba helyezték és a pálya közepén elásták a PMFC-t (Fotó: Nemzeti Sport)