Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hagyományos nemzetközi ritmikus gimnasztika verseny, a Pécs Kupa idén jubilált, hiszen immár huszadszorra rendezték meg – a megszokott magas színvonalon. Tizenegy ország mintegy 380 versenyzője vett részt rajta, a házigazda Pécsi RGSE-t több mint hetvenen képviselték!

Igazán színpompás, szemkápráztató sportolói kavalkádnak volt az otthona a hétvégén a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok, itt rendezték meg ugyanis a jubileumi, immár 20. Pécs Kupa nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyt. A házigazda Pécsi RSGE ezúttal is nagyon színvonalas rendezvényt hozott tető alá: 11 országból mintegy 380 versenyző mutatta be gyakorlatát.

– Érdekesség, hogy a szomszédos országok mellett jöttek sportolók Örményországból, Izraelből és még a háború sújtotta Ukrajnából is! – mondta a Pécs Aktuálnak Hesz Zoltán, a Pécsi RGSE elnöke. – Számos hazai egyesület képviseltette magát, Budapestről három nagy klub érkezett, Baranyából pedig az egyesületünk mellett az Aranyszalag PRGSE vett részt a Pécs Kupán. A magas színvonalat jól jelzi, hogy a legmagasabbnak számító I. osztályban több mint száz versenyző indult, a tizenkilenc nevezett bíró közül hat a Nemzetközi Torna Szövetség által akkreditált FIG bírói vizsgával rendelkezett, az izraeli csapat edzője pedig a tavalyi olimpiai bajnok Linoy Ashram korábbi edzője volt! Hozzáteszem, a junior és szenior korosztályban több válogatott is szerepelt.

A Pécsi RGSE 72 versenyzője vett részt a Pécs Kupán, gyakorlataikkal egyéni összetettben 8 arany-, 5 ezüst- és 4 bronzérmet, szerenkénti versenyeken pedig 9 arany-, 10 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek.

Pécsi eredmények: Hegedűs Hanna összetettben 4., szalaggal 2.; Fekete Liliána összetettben 5., labdával 1.; Neukirchner Zoé összetettben 1., szerekkel 1 aranyat és 2 ezüstöt szerzett; Hesz Franciska Míra összetettben 2., labdával 1.; Kachovetz Kinga összetettben 2., karikával 1.; Péter Szofi a 2012-ben születettek között 1.; Kristóf Szinta Déva a 2014-eseknél 1., Hefner Laura 3. helyen végzett.

A Pécs Kupán ezúttal nem tudott részt venni a Pécsi RGSE felnőttválogatott sportolója, Lovász Luca, aki Spanyolországban élete első Challenge Világkupa viadalán indult, ahol az erős mezőnyben a kiváló 15. helyet szerezte meg!

– A legtöbb külföldi vendégünk már sokadszorra jön vissza Pécsre, az izraeli csapatok pedig csak jót hallottak a versenyünkről, ezért választottak idén minket. Mindenki elégedetten távozott, a város gyönyörű, a résztvevők elmondása szerint a versenyrendezés és -szervezés tökéletes volt, ha tehetik, jönnek legközelebb is. Vitték magukkal haza Pécs és a Pécs Kupa jó hírét, csak mosolygó, vidám sportolókat láttunk távozni nyakukban éremmel, kezükben a versenyen kapott ajándékokkal és kupákkal. Arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy már sokadszorra bizonyítottuk, hogy tudunk magas színvonalú nemzetközi ritmikus gimnasztika versenyt rendezni úgy is, hogy közben mindenki jól érezze magát – tette hozzá Hesz Zoltán.