Az U23-as országos bajnokot Varga Eszternek hívják félmaratoni távon, vagyis 21,1 kilométeren
Címlap Sport Volt már a sz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Két évvel ezelőtt, amikor szakadékba zuhant, és súlyos sérüléseket szenvedett, sokan azt tanácsolták neki, hogy felejtse el az atlétikát. Varga Esztert azonban nem olyan fából faragták, hogy feladja, ami nyilván jól jön neki a pályán is: a PSN Zrt. 20 éves sportolója nemrég megnyerte a félmaratoni U23-as bajnokságot. Ne feledjük, ugyanitt született még egy csodás pécsi siker ezen a távon, a PVSK-s Lomb Ádám ugyanis a felnőtteknél (és U23-ban) lett első!

A Budapesten megrendezett félmaratoni országos bajnokságon az egyik legszebb futás a pécsi Varga Eszter nevéhez fűződött, aki nagy egyéni csúccsal, 1:22:21-es idővel győzött az U23-as korosztályban, nem mellesleg ezzel az eredménnyel abszolútban a negyedik lett a felnőttek között. A PSN Zrt. 20 éves versenyzője saját magát is meglepte ezzel a sikerrel.

Nem számítottam ilyen eredményre, mert nem volt teljes a felkészülésem, és tartottam is a mezőnytől. Úgyhogy kellemes meglepetés volt számomra mind az egyéni csúcsom, mind a helyezésem, nagyon örültem ennek a bajnoki címnek!

– fogalmazott a Pécs Aktuálnak Varga Eszter.

S hogy miért nem volt teljes a felkészülése? Nos, azért, mert két évvel ezelőtt nagyon súlyos balesetet szenvedett, belezuhant egy háromméteres árokba (ezt annak idején a Pécs Aktuál is megírta), emiatt eltört a bokája és kettős ágyéki csigolyatörést szenvedett. A sportot illetően nem sok jót jósoltak neki…

„Sokan mondták, hogy felejtsem el az atlétikát, hagyjam abba. Nem így tettem. Pokoli hosszú volt a felépülésem, egy teljes évet vett igénybe, de végig hittem abban, hogy sikerülni fog, és nagyon sokat segített ebben az időszakban a párom is. Sajnos az akkor elszenvedett sérülések most is hátráltatnak a munkában, az edzésekben, mert például amikor időjárásváltozás van, ami azért manapság elég sűrűn előfordul, olyannyira fáj a hátam, a bokám, hogy le kell állnom, nem tudok edzeni.”

Amint ebből is látszik, Eszter nagyon erős mentálisan, nincs olyan akadály, amit ne küzdene le – vagy legalábbis ne próbálná meg. Kitartó, elkötelezett, és ha kitűz maga elé egy célt, addig megy, amíg el nem éri. Mondhatni, az ilyen sportoló az edzők álma, és nincs is ezzel másként Fogarasi Sándor sem.

Tényleg csak jókat mondhatok Eszterről, akivel öt éve dolgozunk együtt. Rendkívül jó versenyzőtípus, jól tűri a fájdalmat, a fáradtságot, a monotonitást. Kiváló az állóképessége, remek fizikai adottságokkal van megáldva: erre nagy szükség is van egy olyan sportágban, ahol átlagban napi húsz kilométert kell futni

– mondta a PSN Zrt. mestere.

Aki hozzátette, ha Eszterben megmarad a lendület, és az egyetemi tanulmányok, valamint munka mellett ugyanilyen szorgalommal és elhivatottsággal edz a továbbiakban, akkor nagyon sokra viheti. Jövőre, 2024-ben például olimpiát rendeznek Párizsban…

„Az olimpia a távolabbi cél, nagyon szeretnék kijutni 3000 akadályon. Közelebbi cél az U23-as Európa-bajnokság, amelyen szintén szeretnék indulni” – fogalmazott Eszter.

Szorítunk, hogy minden összejöjjön!