A sajtótájékoztatón bejelentették többek között, hogy visszatér Zseljko Djokics, valamint szerződtették Török Ágnest
Címlap Sport Zseljko Djoki...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az NKA Universitas Pécs női kosárlabdacsapata ma délben sajtótájékoztatót tartott a Nemzeti Kosárlabda Akadémián, ahol örömteli bejelentés hangzott el: visszatért a sok pécsi szurkoló által kedvelt, Szekszárdon történelmet írt vezetőedző, Zseljko Djokics. A szakember igyekszik majd visszahelyezni arra a szintre a pécsi női kosárlabdát, ahol például pont húsz éve, 2004-ben volt, amikor Euroliga négyes döntőt rendeztek a Lauberben.

Évek óta azt találgatták a pécsi szurkolók, hogy mikor tér vissza Zseljko Djokics. Folyamatosan érezni lehetett, hogy szeretik a szakvezetőt, aki évekig irányította a helyi kedvenceket, nem mellesleg azért is visszavárták, mert az elmúlt időszakban bizonyította Szekszárdon, hogy nagy dolgokra képes: az Euroligába vezette a korábban ilyen magasságokról még álmodni sem igen merő Tolna megyei kiscsapatot.

A sajtótájékoztatót a csapatot működtető gazdasági társaság társügyvezetője, Gőbl Gábor nyitotta meg, aki bemutatta a jelenlévőket, majd hozzáfűzte, bízik benne, hogy a mellette helyet foglalók elő fogják segíteni a pécsi női kosárlabda felemelkedését. Az NKA Universitas Pécsnél a legutóbbi szezon befejezésével új időszámítás kezdődött, a sportszakmai igazgató Éles Péter lett, aki a sajtó képviselőinek elmondta, nagyon örül annak, hogy nyolc és fél év után Zseljko Djokicsot sikerült visszacsábítaniuk Pécsre.

„A tudása, a munkamorálja mindenki számára ismert. Mindez nem csak a felnőtt csapatunknak válhat hasznára, hanem az akadémián a fiatal játékosok, sőt, az edzők fejlődését is nagyban segítheti!” – fogalmazott Éles Péter, aki hozzátette, ahogy eddig, úgy a továbbiakban is nyitva áll a felnőtt csapat ajtaja a tehetségek előtt, akiknek a beépítése az egyik legfontosabb feladatuk.

A Szekszárdon csodálatos eredményeket produkáló (négy bajnoki ezüstérmet és egy Magyar Kupa-aranyat nyert, valamint Európa Kupa-bronzérmes lett, bevitte csapatát az Euroliga csoportkörébe), annak idején Pécsett is sikerrel dolgozó (Magyar Kupát nyert) Zseljko Djokics több jubileumot is felemlegetett, megjegyezve, hogy bizony ezek is közrejátszottak abban, hogy hosszú hezitálás után visszatért.

– Kereken húsz évvel ezelőtt, 2004-ben érkeztem ide, amikor Euroliga Final Fourt rendeztek Pécsett. Akkor láttam először ilyen komoly női tornát – emlékezett vissza Djokics. – Én voltam az utolsó edző, aki a régi pécsi csapatot az Euroligában vezette, s jó lenne, ha én lennék az első, aki újra ebben a sorozatban szerepelne: a célom az, hogy két éven belül eljussunk az Euroligáig! Arra is emlékszem, hogy a 2014/2015-ös idényben voltam itt utoljára edző, a most következő lesz tehát kereken a tizedik szezon. Azért döntöttem Pécs mellett, mert ezek a dolgok is motiváltak, továbbá hihetetlen nagy tálentumok vannak az akadémián, úgyhogy nagy fantáziát látok ebben a munkában. Az is fontos volt számomra, hogy sokan rendszeresen megállítottak, és elmondták nekem, ha visszajövök, ismét kijönnek a meccsekre. Visszajöttem, és azért fogunk dolgozni, hogy ismét teli legyen a csarnok, szurkoljanak az emberek, és élvezzék a kosárlabdát!

A sajtótájékoztatón bemutatták az egyik új igazolást, a Győrből érkezett Török Ágnest, valamint bejelentették, hogy szeződtették a Vasas játékosát, Tóth Orsolyát. Az előző szezon keretéből biztosan marad Kiss Angelika, Weninger Virág, Nadija Smailbegovic, Rátkai Eszter, Laczkó Sára és Olawuyi Adenike. Az is biztos, hogy továbbra is a szakmai stáb tagja Iványi Dalma és Vilipics-Kmézics Daliborka, miként azzal is tervezhetnek a szurkolók, hogy a csapat elindul a nemzetközi porondon, az Európa Kupában.

Úgy tűnik, női vonalon (is) kezdenek a helyükre kerülni a mozaikdarabkák, bízunk benne, hogy Zseljko Djokics irányításával ismét elindul felfelé a pécsi női kosárlabda, és eljut az Euroligáig!