Címlap Szórakozás Furcsát lépet...

Furcsát lépett a Disney: Hófehérke már nem annyira hófehér

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már korábban is lehetett tudni, hogy a Disney filmstúdió Hófehérke és a hét törpe című meséje élő szereplős feldolgozást kap, a projekt azonban viták kereszttüzébe került, mert a West Side Story 2021-es Steven Spielberg-féle filmadaptációjával világhírt szerzett, latin-amerikai származású Rachel Zeglert választották ki Hófehérke szerepére.

A döntés természetesen nagy felzúdulást keltett, mások mellett a Trónok Harca főszereplőjénél, Peter Dinklage-nél is. Az 52 éves színész kettős mércével vádolja a stúdiót, amiért más káros sztereotípiákkal közben nem foglalkozik: szerinte ezzel Hollywood „kurvára visszafelé” halad, nem előre. A kisnövésű színész Marc Waron WTF című podcastjében fejtette ki a véleményét. 

Kicsit meglepődtem, amikor büszkén bejelentették, hogy egy latin színésznőt választottak Hófehérke szerepére, hiszen tudtommal még mindig a Hófehérke és a hét törpe történetét mesélik el. Egyrészt nagyon progresszívek akartok lenni, másrészt még mindig azt a rohadt történetet mesélitek el, amely arról szól, hogy hét törpe együtt él egy barlangban. Hát mi a f*szom ez? 

– közölte felháborodottan, hozzátéve, hogy ha már a „legelcseszettebb, legprogresszívebb filmet szeretné a Disney elkészíteni”, akkor legalább adjanak bele mindent.

A Disney természetesen azonnal reagált:

Hogy elkerüljük az eredeti animációs filmből származó sztereotípiák megerősítését, más megközelítést alkalmazunk a történetben szereplő hét törpével, többek között a törpék közösségének tagjaival is együttműködünk. Alig várjuk, hogy ez után a hosszú tervezési időszak után többet oszthassunk meg a filmről a közeljövőben

– nyilatkozta a Disney szóvivője a The Hollywood Reporter megkeresésére.

A manapság nem kicsit túltolt PC értelmében ez a mostani ügy hajaz némileg a metoo-mozgalomra, ennek fényében akár fel lehetne jelenteni a herceget, amiért a magatehetetlen, beleegyezésre képtelen, alvó Hófehérkét megcsókolja… A mai “túlkorrekt” amerikai világban ez ugyanis erőszaknak is minősülhet(ne)… Nem lenne egyszerűbb végleg betiltani? Bár ebben esetben még az emlékét is kitörölnék a mesének, akkor pedig csak a méltán népszerű HÓKEFÉLKE című “klasszikus” állna rendelkezésre a mai fiataloknak, az meg ugye egy másik műfaj…

(via Index, 444.hu, borítókép: Alberto E. Rodriguez/Getty Images/John Shearer/WireImage/Getty Images)