Címlap Közélet Megérkezett P...

Megérkezett Pécsre is a Facebook Dating, amivel még könnyebb félrelépni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alapjaiban forgatták fel randizási szokásaink a társkereső appok, a legtöbb szakember szerint nem jó irányba haladunk. Ma már úgy választunk párt, ahogy mosóport válogatunk a boltok polcain, a döntésünkkel azonban nem vagyunk elégedettek, és könnyen továbblépünk. A napokban elstartolt a legnépszerűbb közösségi platformon a randizó funkció, amelynek előnyeiről és veszélyeiről dr. Guld Ádám médiakutatóval, kommunikációs szakemberrel beszélgettünk.  

A napokban Magyarország egész területén elérhető lett a Facebook Dating, ami a jóslatok szerint még a Tindert is le fogja taszítani az online randizás trónjáról. Hogy ez jó, vagy rossz, az messzire menő kérdés, az viszont biztos, hogy még inkább megváltoznak majd az ismerkedési szokásaink.

A kezdetek

A társkereső alkalmazások idestova 10-15 éve, alapjaiban forgatták fel ismerkedési szokásaink. De nem csak a randizásra voltak hatással, hanem a párkapcsolataink minőségére is.

Egyrészt sokkal könnyebb lehet partnert találni, másrészt soha nem volt ilyen könnyű félrelépni, és soha nem volt ennyire nehéz eltitkolni, mert minden lenyomozható.

Guld Ádám médiakutató szerint ezeknek a platformoknak köszönhetően kialakult az emberekben egy olyan benyomás, hogy korlátlan lehetőségeik vannak. Míg 15-20 évvel ezelőtt egy belátható számú, potenciális partner közül lehetett választani párt, addig ma úgy tűnik, mintha korlátlan választási lehetőségeink volnának.

Az ismerkedési folyamat hihetetlenül felgyorsul, és tét nélkülivé válik

Ha valaki pár mondat után olyan reakciókat, vagy képeket küld nekünk, ami nem meggyőző számunkra, azonnal továbblépünk. Ettől az ismerkedés egyrészt felgyorsul, másrészt rendkívül felszínessé válik. Guld Ádám szerint pont ezért a hűség is átértékelődik: egyre több a nyitott kapcsolat, vagy a büszkén vállalt szingliség.

– Manapság a legnagyobb gesztus a másik felé már nem a gyűrű, hanem az, ha az ember törli magát a társkereső appokról a másik kedvéért. „Látod, érted még ezt is megteszem” – fogalmaz a médiakutató, majd hozzáteszi, hogy azok, akik már ezeken az online szolgáltatásokon szocializálódtak, nagyon nehezen szakadnak el tőle, hiszen rengeteg pozitív megerősítést kap a személyiségük, amitől nehéz megválni.

Mit fog hozzátenni a Facebook Dating az életünkhöz?

Manapság az Y és Z generáció nagy része online ismerkedik, ezért Guld Ádám szerint nem várható hatalmas változás a randizási szokásokban. Ám van a Facebook Datingnek néhány olyan funkciója, ami rendkívül vonzóvá teszi majd a fiatalok körében.

  • Globálisan lesz elérhető, vagyis mind a 2,7 milliárd felhasználója regisztrálni tud majd.
  • Számos biztonsági funkcióval van ellátva a platform, például teljesen leválasztja a nyilvános profilunkról az ismerkedős profilt.
  • Garantálja, hogy ismerkedés közben nem fogunk a közvetlen ismerőseinkbe, barátainkba belefutni.
  • Más a chat funkció is: a Facebook Dating nem teszi lehetővé a képek továbbítását, ami a zaklatás szempontjából hatalmas lépés a fejlesztők részéről.
  • A ígéretek szerint az adatvédelem is magas szintű lesz.

Hogyan tudunk regisztrálni?

Ahhoz hogy valaki használni tudja a Facebook Datinget, annyit kell tennie, hogy frissíti az alkalmazást. Ekkor a rendszer automatikusan felajánlja az ismerkedős felületen való regisztrációt. Fontos, hogy a Facebook app frissítésekor nem leszünk automatikusan tagok a Facebook Datingen, a tagsághoz az ottani profilunkat is aktivizálni kell.

– A Facebook Datingnek lesz továbbá egy nagyon izgalmas funkciója. Az úgynevezett „secret crush”, vagyis titkos imádó funkciónak köszönhetően bejelölhetünk ismerősöket is anonim módon, akik előtt csak akkor válik ismertté a személyazonosságunk, ha ők is visszajelölnek minket. Ennek köszönhetően ismerősök között is elindulhat a románc – emeli ki a médiakutató.  

Egy szó mint száz, rengeteg meglepetést és izgalmat tartogat a Facebook Dating a pécsieknek is, viszont arról, hogy milyen hatással lesz a randizási szokásainkra, csak évek, évtizedek múltán tudjuk levonni a következtetéseket.