Címlap Szórakozás Nézz fel: mos...

Nézz fel: mostantól meteorok és hullócsillagok is feltűnhetnek Pécs egén!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A nyár leglátványosabb meteorraja, a Perseidák, a Perseus csillagkép irányából száguldózó meteorok megérkeztek - ezekben a napokban bárki láthatja is őket.

– A hullócsillagok a hajnali órákban a legjellemzőbbek, ugyanis ahogy a Föld mozog és forog a pályáján, éjfélkor ütközik a különböző porfelhőkkel. Azonban vannak évente olyan „rajok” amelyek pályája keresztezi a Föld pályáját, tehát egy nagyobb mennyiségű porfelhővel ütközik a Föld légköre – magyarázta korábban lapunknak dr. Nagyváradi László, a PTE Térképészeti és Geoinformatikai Tanszékének egyetemi docense.

A PERSEIDÁK IS EGY ILYEN METEORRAJ, AMELLYEL MINDEN ÉVBEN TALÁLKOZIK A FÖLD.

Minden különleges felszerelés nélkül lehet élvezni a csillaghullást, bár a tökéletes látvány érdekében természetesen

érdemes elvonulni a város fényeitől.

Fontos az is, hogy türelmesek legyünk, hiszen a szemnek mintegy 30 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz.

Az éjszakai égbolton a Perseus csillagképet kell keresni, ugyanis a hullás kiindulópontja onnan származik. A föld forgásával a csillagkép helye is változik, éjfélkor érdemes az égen észak-kelet felé fordulni, hajnali egy és két óra körül kelet felé, ezt követően hajnali kettő és három után pedig dél-kelet felé kell keresnünk a csillaghullást.

Ha valaki egy igazán különleges – nem túlzás: ROMANTIKUS – csillgahullásra invitálná meg kedvesét, annak EZT a programot ajánljuk augusztusban.

Kellemes környezetben lehet ugyanis borozgatni, távol a város fényeitől, így zavartalanul lehet bámulni az eget – és persze egymást is.