Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csaknem ezer cserkész jött össze az idei kerületi táborban Baranya, Somogy és Tolna megyékből. Nem mindennapi kalandban volt részük!

A pécsi központú VI. Dél-dunántúli Cserkészkerület július 6–15. között Szigetvár közelében, Szentegát-Bürücs-Dencsháza járásban, csodálatosan szép természeti környezetben, erdő közepén tartotta Kerületi Nagytáborát.

A dél-dunántúli régió jelenleg 1400 aktív cserkésszel rendelkezik, de ezenfelül több száz felnőtt cserkész és családjaik kapcsolódnak hozzájuk. A cserkészcsapatok ötévente szerveznek közös táborozást, a köztes években külön-külön táboroznak valamelyik erdőben.

A tábor nomád jellegű, sátoroznak, közösen alakítják ki a szükséges infrastruktúrát, a konyhát, az alakulóteret, ahol a reggel kezdik és este befejezik a napot. A 16 csapat egymástól külön, nagyából egy kilométeres távolságra építi fel bázisát. Az ötödikesek – 10-11 évesek – a legfiatalabbak, az egyetemisták és a fiatal felnőttek a legidősebbek. A 20–28 éves korosztály szervezte meg az egész tábort, teljesen önkéntes alapon.

Egymásból táplálkoznak hitben, lelkileg, szellemileg. A lelkiség mindvégig fontos, nem csak a lelkinapon. A reggelt nyitóimával indítják, este záróimával zárják, napközben felolvasnak a Bibliából vagy szabadon imádkoznak. Fontos az önismeretre nevelés, az elcsendesedés, hogy a gyerekek figyeljenek magukra, ismerjék fel, mi a jó, mi a rossz. A cserkésztábor a cserkészév csúcspontja. Az imádságnak kiemelt szerepe van a táborban, hogy a cserkészek minél jobban elmélyedjenek a hitükben.

Forrás: Pannon Tv, Magyar Kurir, Pécsi Egyházmegye, KNT