Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Lonely Planet, a világhírű turistakalauzokat kiadó cég Horvátország 14 legszebb strandját választotta ki. Közülük több a pécsiek kedvence is! Sok tengerimádót, aki először jár a tengermelléken, meglepi a gyönyörű türkizkék tenger, és az, hogy  mennyire átlátszó és tiszta a víz.

A mintegy 1200 szigetet magába foglaló, 1777 km hosszú horvátországi Adria-partnak köszönhetően számtalan gyönyörű strand áll rendelkezésre. Van aki a sziklás partokat kedveli, de sokan a homokos strandokra esküsznek – írja az útikönyv, amely 14 horvátországi strandot ajánl, amelyeket érdemes meglátogatni. Külön kiemelik, Horvátország egyik előnye, hogy a strandok többsége nyilvános, vagyis a törölközőt bárhová le lehet teríteni. Íme a legszebb horvát strandok!

1. Zlatni Rat, Brač

Horvátország legtöbbet fényképezett strandja nem okoz csalódást. A strand szeles keleti oldala a szörfösök első számú helye, a nyugati oldal a gyerekes családok kedvence. 

2. Dubovica, Hvar 

A vakítóan fehér kavicsos strand Hvar város mellet Dubovicában, egy apró öbölben található, a várostól 10 km-re keletre, ahol a sziklás partszakaszban megbúvó kis barlangot is találni.

3. Sveti Jakov, Dubrovnik

Félórás sétára található az óvárostól, ahova 160 kőlépcsőn lehet leereszkedni. Csodálatos kilátás nyílik a fallal körülvett óvárosra, amely még látványosabb, ahogy lemegy a nap. 

4. Stiniva, Vis

A sziget déli partjainál fekszik a Stiniva-öböl, amelyet sziklák ölelnek körbe, és csak egy keskeny kijárata van a tenger felé. A fehér kavicsos strand vonzereje a megközelíthetetlenség, csak egy szűk gyalogösvény vezet oda, de hajóval és úszva is megközelíthető.

5. Plaža Ušće, Neretva Delta

A széles homokos strand, amely átöleli a Neretva folyó deltáját, ahogy az az Adriába torkollik. Ez a kitesurf, vagyis a sárkányszörfösök birodalma.

6. Zrće strand, Pag

A Zrće strand nagyon könnyen megközelíthető, napos és szeles part, kevés árnyékkal. Ha készen állsz a bulizásra, akkor ez a legjobb hely.

7. Šunj, Lopud

Horvátország egyik legszebb homokos strandja, egy álomszép kirándulás hajóval Dubrovnikból az Elaphiti szigetcsoport szigetére. A kikötőtől egy fenyőerdőn keresztül lehet átsétálni Šunj széles homokos strandjára, ahol a puha homok és árnyékos napozóágyak várnak.

8. Stračinska, Šolta

A sziget nincs messze Splittől. Nyugodt hely, tagolt parttal, amely apró strandokat rejt, beleértve a Stračinska-öböl kavicsos strandját. Ez egy aprócska, félreeső part, illatos fenyőfákkal és sziklás partokkal szegélyezve.

9. Kamenjak-fok, Isztria

Az Isztria legdélibb csücskén található ez a zord és sziklás félsziget, partvonalát csendes öblök tarkítják. Nyugati partja ideális úszásra és fürdőzésre, míg a szeles keleti oldalán a szörfösök gyülekeznek.

10. Lopar-félsziget, Rab

Itt találhatók Horvátország legjobb homokos strandjai. Alig több mint egy mérföld hosszú, félhold alakú Paradise Beach a legnagyobb és leginkább családbarát sekély vizének köszönhetően.

11. Punta Rata, Brela

Sziklás tengerpart a makarskai riviérán. Ez a 300 méteres kavicsos strand a családok kedvence, Aleppói fenyők nyújtanak hűsítő árnyékot.

12. Lubenice, Cres

A sziget egyik legszebb strandja nagyon közelinek tűnik, de csak egy meredek sziklás ösvényen egyórás ereszkedéssel közelíthető meg. Érintetlen fehér kavicsos part és türkizkék tenger, felette 400 méteres szikla uralkodik.

13. Sunčana Uvala, Losinj

A fehér kavicsos strand a sziget nyugati oldalán található, gyönyörű zöldeskék tengerrel.

14. Veruda-szigeti strand, Isztria

Pulából hajóval rövid úton elérhető Veruda apró szigete. Ez az egyetlen horvát ökostrand, ahol csak a tiszta természet vesz körül.