Meglepő képpel jelentkezett ma közösségi oldalán az ismert pécsi kreatív séf, Lokodi Ákos: a kertjében mustrálgatta a kis kajszikat. Ha így megy tovább, néhány hét múlva már lehet enni az érett gyümölcsöt, ami azért elég rendhagyó lenne.
A természet csaknem egy hónappal előrébb jár a szokatlanul enyhe, már-már nyárias időjárás miatt. Március végén, április elején közel harminc fokokat mértünk Pécsett, ami elképesztő, a nagy meleg és a sok napsütés pedig megtette hatását mediterrán városunkban. Az ismert séf, Lokodi Ákos például mai Facebook-bejegyzésében rácsodálkozott a kertjében lévő kajszifa terméseire – két és fél-három centisek már a gyümölcsök!
A hozzászólásokból azért látszik, hogy nem mindenhol tartanak itt:
„Nagyon durva a különbség a két országrész között, itt Egerben még csak most virágzott el…”
Ha már egy séffel beszélgettünk egy ehető gyümölccsel kapcsolatban, természetesen nem hagyhattuk ki a kérdést: mire használja a konyhában a kajszit, van-e valami kedvenc étele a finom barackból? Frappáns választ kaptunk, mindenkinek nagy szeretettel ajánljuk a „receptet”!
„Nagyanyám kajszibarackkal és kajszipálinkával készült piskótájánál nincs jobb a világon!”
Nos, mindezt írva-olvasva már csak egyet kívánunk: ne csak a megszokottnál korábban érjen a kajszi, hanem sok legyen belőle, és egész évben teremjen!