Címlap Napi Komment Olyan gyenge ...

Olyan gyenge a jobboldali ellenzék Pécsett, amilyen gyenge Orbán Viktor ellenzéke az országban!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előzetes meghívó szerint Pécs idei költségvetéséről, és annak kritikájáról tartottak sajtótájékoztatót a pécsi ellenzék – Fidesz-KDNP-ÖPE frakciók – közgyűlési vezetői. A Pécs Aktuál is ott volt ezen, és még közvetítettük is élőben. Kár volt!

A rendkívül enervált, nettó 20 perces tájékoztató legfontosabb üzenete két mondatban összefoglalható lett volna:

„Pécs városvezetése sokkal inkább költ a barátokra, haverokra, nómenklatúrára, mint a városra; és ha nem a cimborákat ültetnék igen magas fizetésekért a vezetői székekbe – sokszor kettesével – akkor a város működtetésére és fejlesztésére is akadna pénz. Míg más ellenzéki (vagyis nem fideszes) városok képesek most is fejlődni, fejleszteni és beruházni, addig Pécs azért nem, mert a vezetői semmit nem csinálnak, csak tömik a haverokat pénzzel, mindössze kommunikációs blöffökre futja tőlük!”

Nagyjából ez az a két mondat, amit többször is, különféle formában elmondtak az ellenzék pécsi vezetői.

A gond ezzel az, hogy éppen a lényeget felejtették ki, ami a hitelességét jelentette volna a mondandójuknak: a konkrét számokat és a tényadatokat; valamint a szakmai alternatívát. Vagyis azt, hogy mennyivel keresnek többet a mostani vezetők, mint a régiek; mennyivel van több cégvezető, mint korábban; hány tanácsadó ücsörög és veszi fel a milliókat és miért, és mennyi volt előtte; és még hosszasan lehetne sorolni azokat az információkat, amelyek már kézzelfogható különbséget jelentettek volna.

(Mi egyébként ezeket az adatokat részben már megszereztük, illetve közérdekű adatigénylésben kikértük már, de egyelőre ezt az önkormányzat még nem teljesítette – a szerk.)

Persze a legfontosabb mégis az lett volna, hogy kiderüljön, a pécsi ellenzék szerint mit és hogyan kellene másként csinálni, mint ahogyan az most történik. Ez utóbbit elintézték annyival, hogy vissza kellene térni „a racionalitáshoz” és a „józan gondolkodáshoz”.

Az rendben van, hogy az ellenzék feladata a kritizálás, de ha ez parttalan „balliberálisozásba” és „szivárványkoalíciózásba” fullad, annak semmi értelme nincs; mert ennek fordítottja miatt van harmadik 2/3-os fidesz győzelem az országban. Úgy tűnik jelenleg, hogy amilyen gyenge Orbán Viktor ellenzéke az országban; pont olyan gyenge a pécsi ellenzék városi viszonylatban, és nagyon úgy néz ki, hogy rohamlépésben tartanak a teljes „eljelentéktelenedés” felé.

Ahogy nincs Orbán Viktor ellenzékének igazi, tömeges támogatást élvező mondanivalója (még összeadva sem igen), programja és üzenete, nagyon úgy néz ki, hogy Pécsett se tud ilyet felmutatni az ellenzék.

Az orbáni politikával lehet egyetérteni és lehet nem egyetérteni. Mégis van üzenete, célja, világos iránya és jövőképe, amiért tűzön-vízen át kitart. És kitartanak mellette a szavazók is. Az országos ellenzéknek egyetlen programpontja van: O1G. Ez pedig nagyon kevés! Sőt, rosszabb bárminél, mert csak a káosz van ezen „üzenet” mögött és a frusztrált gyűlölet. És mi a pécsi ellenzék jövőképe, üzenete és mondanivalója? Mi az ajánlata a pécsieknek? Ez rejtély, ugyanis az elmúlt másfél év alatt erre nem tudtak választ adni. Sajnos ma sem derült ki!

Pedig minden pécsinek sokkal jobb lenne, ha helyben és országosan is felkészült, komoly ellenzék lenne, érthető és támogatható alternatívákkal; világos politikai üzenetekkel, célokkal. Egyszerűen azért, mert a verseny jó; és ha erős a mezőny, akkor az minden versenyezőt még komolyabb teljesítményére kell, hogy sarkalljon; még több munkára, ha bent akar maradni a pályán. Ennek pedig végső soron Pécs (és az ország) és a pécsiek lehetnének a nyertesei.

Most úgy néz ki,

Pécsett nem hogy verseny nincs, de az ellenzék még az öltözőben vergődik, a pályára sem lépett, miközben a városvezetés már másfél éve csak rohan megállás nélkül mindent és mindenkit legázolva a célja felé!