Címlap Vélemény Az ikrek, ava...

Az ikrek, avagy egy és ugyanaz!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egyre csak dagad a mesterségesen gerjesztett gyűlölethullám az új pécsi hetilap, a City7 ellen, miközben hallgatnak a másikról: a Pécsi Hírekről, ami pontosan ugyanerről szól, csak fordítva. Mert, ha az egyik propaganda, akkor a másik is az! Csakhogy ez nem baj, sőt: egyikkel sincs baj, ráadásul van ellenszer az egyoldalú tartalom ellen.

Őrült nagy divat lett „propagandázni” az utóbbi években, mivel divatot teremtett a politika és a politikai kommunikáció. A politikusok propagandázzák a velük kritikus sajtót és különféle szereplőket, mindenki propagandázza a másikat, és a médiumok is propagandázzák a másik médiumot, miközben szándékosan nem hajlandó észrevenni senki, hogy soha nem látott válságban van a sajtó – az egész világon, és Magyarországon is.

A sajtó ugyanis rohamtempóban látszik elértéktelenedni; és ennek az értékválságnak részben politikai, de főleg más okai vannak, amelyek eredetét a közöségi média környékén érdemes keresgélni, az információt fogyasztók életkoránál és szokásainál.

Az ikrek

Ennek a cikknek azonban most nem a média válsága a témája, hanem az ikrek. Az új kormányközeli propagandalapként beharangozott City7 és az önkormányzati propagandalapnak tartott Pécsi Hírek. Ugyanis semmi különbség nincs a két médium között; csak az egyik ennek és ezeknek, a másik meg annak és azoknak kedves. Ennyi! Egy érem két oldala ez.

Mindkettő a „mi” pénzünkből van. „Mi” fizetünk érte. Ha akarjuk, ha nem. Ez mindig is így volt, és nagy valószínűséggel mindig is így lesz, akkor is, ha a csomagolás időnként változik.

Van-e ezzel baj?

Véleményünk szerint nincs ezzel semmi baj az égvilágon. Egy önkormányzat, amely médiaházat működtet, lapokat ad ki, közösségi oldalakat kreál, televíziót csinál, azért teszi ezt, mert szeretné a lehető legegyszerűbben a legnagyobb tömeghez eljuttatni azt a szép mesét, amelyet ő maga mond el a közönségének, és úgy, ahogyan azt ő maga akarja. Ne zavarja meg ebben senki és semmi – legfőképpen a kérdések, vagy a kritikák! Ezek a médiumok pedig ezt maximálisan kiszolgálják, mert ez a dolguk, ezért vannak, ezért kapják a fizetésüket az ott dolgozók; arra szerződtek, hogy ezt az igényt kiszolgálják és kielégítsék. Mindezt propagandázni ugyan lehet, de semmi értelme nincs. És valójában álságos is. Olyan farizeus.

Az évtizedekig az MSZMP lapjaiként működő csontbaloldali városi napilapok több gazdát is cseréltek az évtizedek alatt, de az irányultság maradt. Most viszont épp olyan gazdájuk van, amelyik a jelenlegi kormányhoz áll közelebb, nem pedig a baloldalhoz. És kiadnak egy ingyenes hetilapot is.

Véleményünk szerint nincs ezzel semmi baj az égvilágon. Egy kormánynak kedves szervezet, amely médiaházat működtet, lapokat ad ki, közösségi oldalakat működtet, televíziót csinál, azért teszi ezt, mert szeretné a lehető legegyszerűbben a legnagyobb tömeghez eljuttatni azt a szép mesét, amelyet ő maga mond el a közönségének, és úgy, ahogyan azt ő maga akarja. Ne zavarja meg ebben senki és semmi – legfőképpen a kérdések, vagy a kritikák! Ezek a médiumok pedig ezt maximálisan kiszolgálják, mert ez a dolguk, ezért vannak, ezért kapják a fizetésüket az ott dolgozók; arra szerződtek, hogy ezt az igényt kiszolgálják és kielégítsék. Mindezt propagandázni ugyan lehet, de semmi értelme nincs. És valójában álságos is. Olyan farizeus.

Túl a buborékon

Egy egészséges demokráciában helye van ilyen és ehhez hasonló médiatermékeknek. Emberek millió hisznek is nekik, sőt szentírásként kezelik manapság is. Hogy ez „helyes”-e, vagy „helytelen”, az filozófiai kérdés.

Mindenki másnak, aki kicsit is izgalmasabb, sokszínűbb, kiegyensúlyozottabb, kritikusabb, igazi hírekre és valódi információkra kíváncsi, valamint ki szeretne törni a buborékjából, még ha az néha fájdalmas is, annak azt javasoljuk, hogy tájékozódjon több forrásból. Pécsett pedig olvassa a Pécs Aktuált. Bennünket ugyanis egyformán nem kedvel egyik politikai oldal sem, viszont – szerencsére – mindenki más igen.

Van élet a politikai árkokon – és a buborékokon – túl is, de még milyen élet!

A Pécs Aktuál közösségi oldalának márciusi elérése, „trendje”.