Címlap Zöld hírek Földrengés vo...

Földrengés volt a szomszédban, nálunk is érezték

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Richter-skála szerint 4.3-as erősségű földmozgást Magyarország több pontján is érezte a lakosság. Kárról egyelőre nem érkezett bejelentés.

AZ ELKH CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint

18:óra 25 perckor földrengés volt Ausztriában, Bécs

közelében.

A magyar országhatártól megközelíthetőleg

30 kilométerre, mintegy 8 kilométeres mélységben.

Legutóbb

március elején volt földmozgás Nagykanizsánál,

amit Pécsett is éreztek.

Magyarországon is van földrengés

Magyarország közepesen szeizmikus terület, azaz közepes földrengésekkel jellemezhető területnek számít. A 20. században 5.6-os magnitúdójú volt a legnagyobb földrengés – nyilatkozta korábban Dr. Kovács János, a PTE TTK Földtani és Meteorológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

– Azt szoktuk mondani, hogy 6 alatt kevésbé kell rettegni a földrengéstől, ennél nagyobb rengés nem sújthatja Magyarországot – hangsúlyozta a szakember.

Több minden okozhat földrengéseket

Az egyetemi docens elmondta, hogy legtöbbször a földrengéseket a nagyobb lemeztektonikai mozgások, vulkánkitörések okoznak. Viszont nem ritka az sem, amikor az emberi tevékenységek okoznak földrengéseket, ezek persze jóval kisebbek – tette hozzá.

“Jelenleg is van földrengés, itt is van földrengés, ahol állunk. Csak ezek annyira picik, hogy mi nem érezzük. A műszerek viszont igen.”

A legveszélyesebb helyek

Magyarország földrajzi elhelyezkedését számítva mondhatni jó helyen van földrengések szempontjából (is). Viszont azok a helyek, ahol a hatalmas kőzetlemezek – amik a föld felszínét teljes mértékben is borítják – találkoznak (ún. lemezhatár), ott vannak leginkább földrengések. Minden kontinensnek van saját lemezhatára, ezen pontokon a leggyakoribbak a rengések.

(Kiemelt képünk: foldrenges.hu)