Címlap Vélemény Keresztes Lás...

Keresztes László Lóránt: A pécsi balliberális többség képmutatásáról és álszentségéről

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nehéz időket élünk, ami mindannyiunktól felelős magatartást követel. Pécs városa súlyos gazdasági problémákkal küzd (ennek okait és felelőseit ismerjük). De ez sem adhat okot arra, hogy a székely zászlóval parádézni kezdő polgármester és pécsi balliberális (DK / MSZP / P) képviselők álszent magatartással meggyalázzanak egy fontos napot, és eláruljanak egy egyszerre nemzeti és európai ügyet. Egy olyan ügyet, ami – az elmúlt sok évben szinte példátlan módon – az Országgyűlésben, az ellenzéki- és kormánypártok között, továbbá sok-sok önkormányzat szintjén szinte teljes egységet teremtett. Ez a Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiókét indított európai polgári kezdeményezés ügye.

Nem tudom, hogy a gyűlölet, a butaság, vagy csak a tájékozatlanság miatt nem szavaztak mellette a pécsi baloldali / liberális képviselők, hiszen az ügy mellett országosan kiállt a JOBBIK / LMP / MOMENTUM / MSZP / PÁRBESZÉD, a Fidesz/KDNP. Kiállt mellette sok-sok budapesti kerület, Érd, Szombathely, Veszprém, Kaposvár, Kiskunfélegyháza, Törökbálint (sorolhatnám még) önkormányzatai.

Odaállt az ügy mellé KARÁCSONY Gergely főpolgármester, támogatta szavazatával MELLÁR Tamás, a Mindenki Pécsért Egyesület vezetője, Pécs egyik országgyűlési képviselője is. Ismereteim szerint Pécs volt az első és egyetlen város, ahol elbukott a támogató nyilatkozat megszavazása – és éppen a székely vértanúk emléknapján. Városunkban is támogatták ugyanakkor az ügyet az azt előterjesztő LMP-s képviselő mellett a Momentum és a Jobbik önkormányzati képviselői, továbbá a kormánypártiak.

Ne legyenek illúzióink: vannak (kormánypárti és ellenzéki!) politikusok, akik képtelenek kijönni a lövészárokból, képtelenek elvonatkoztatni attól, hogy egy ügyet ki és milyen szándékkal támogat. Ők a megosztottság és gyűlöletkeltés mocsarában dagonyázva érzik jól magukat, egy napra sem akarnak onnét kijönni. Vegyük ezt tudomásul, de ne vegyünk róluk példát.

Az, ami Pécsen történt, a Székely Szabadság Napján, a nemzeti összetartozás évében, egyszerre gyalázatos és szánalmas. Ezt sem pécsiként, sem pedig egy széleskörű konszenzust (158 egyhangú igen szavazat) teremtő országgyűlési határozat előterjesztőjeként nem hagyhattam szó nélkül. Lehet egyet nem érteni, de akkor nem kell álszent módon viselkedni. Nem kellett volna polgármester úrnak a székely zászlóval parádézni, nem kellett volna azt nyilatkoznia, hogy „jó kezekben lesz” a Székely Szabadság Napja, nem kellett volna azt kiírnia közösségi oldalán, hogy támogatják Székelyföld autonómiatörekvéseit. Nem kellett volna ebből az ügyből előre politikát csinálni, ha semmibe vesznek egy Európa-szerte tetten érhető problémát, és az azt európai eszközökkel megközelítő polgári kezdeményezést.

Mindez nem szegheti kedvünket, hiszen az ügy mellett óriási a többség. Küzdjünk tovább. Kevesebb, mint két hónap van hátra, ezért mindenki arra kérek, hogy aláírásával támogassa ezt a fontos európai polgári kezdeményezést a nemzetiregiok.eu oldalon.

Így szavaztak a pécsi képviselők:

Igennel szavaztak:
Kóbor József (LMP)
Fogarasi Gábor (Jobbik)
Fürj Csaba (Jobbik)
Pokorádi Gábor (Momentum)
Sajgó György (Momentum)
Topán László (Momentum)
Berényi Zoltán (ÖPE)
Kővári János (ÖPE)
Barkóczi Csaba (Fidesz)
Bognár László (Fidesz)
Csizmadia Péter (Fidesz)
Vári Attila (Fidesz)

Nemmel szavazott:
Siposné Bikali Éva (DK)

Tartózkodott:
Auth István (DK)
Bognár Szilvia, alpolgármester (DK)
Kunszt Márta (DK)
Zag Gábor (DK)
Csaba István (MSZP)
Nyögéri Lajos (MSZP)
Schmuck Roland (MSZP)
Sík László Lajos (MSZP)
Ágoston Andrea (PM-Öttorony)
Horváth Tamás (PM-Öttorony)
Péterffy Attila polgármester (PM-Öttorony)

Nem volt jelen az ülésen:
Hencsei Zsolt (Jobbik)
Kamarás Péter (ÖPE)

Dr. Keresztes László Lóránt, országgyűlési képviselő / Facebook