Címlap Vélemény Lenthár Baláz...

Lenthár Balázs: A két zseni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Most hogy vége a digitális apokalipszisnek, fussunk egy kört Karácsony és Márki-Zay kiváló ötletével, miszerint egyikük sem lép vissza, ellenben kérvényezik, hogy ketten szerepeljenek egy szavazórubrikában. Ha pedig győznek, nyilván ketten lesznek miniszterelnökök.

Mekkora ötlet már!

Ezek akkora korszakos zsenik, hogy megtalálták minden hatalmi harc ellenszerét. Minek ez a cirkusz, legyünk mindketten kormányfők. Pofonegyszerű, fantasztikus megoldás, szinte lesül a bőr a képemről szégyenemben, ha belegondolok, hogy eleink mennyire hülyék voltak. Hiszen ha csak egy mákszemnyi jutott volna nekik Márki-Zay és Karácsony gógyijából, az összes nagy hatalmi harca elmaradt volna a történelmünknek.

István együtt királykodik Koppánnyal, András Bélával, Salamon, Géza és László alkották volna az első magyar triumvirátust (csak ugye békében és egyetértésben és nem hatalomért taposva és civakodva mint az a hülye Pompeius meg az az ütődött Caesar), Kálmán és Álmos öribarikként kormányozták volna bele az aranykorba az országot, egy büdös betűt se olvashatnánk Imre és András viszályáról, ehelyett a testvéri szeretet példaadó márvány szoborcsoportja lennének.

A külföldről ideszédült Carobertonak Csák Máté meg Kán László kiplakátolták volna a táborát azzal, hogy ha „Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket”, majd egy csapásra kitört volna a béke és Károly, valamint a kiskirályok egyenlő felekként irányították volna az országot ahelyett, hogy évtizedeken át mészárolják egymást. Szapolyai meg Habsburg Ferdinánd is keretének voltak, hiszen csak annyit kellett volna tenniük, hogy kettészedik a koronát, úgyis két részből lett összerakva, tied a teteje, enyém az alja, vagy fordítva, aztán slow motionben beleuralkodnak a naplementébe, miközben a háttérben a megszégyenült Szulejmán szultán szomorúan takarodik vissza a Balkánra.

De nem is folytatom, ebből is látszik, hogy milyen egyszerű és mégis mennyire példátlan ötletről van szó. Hiába, ennek felismerése és alkalmazása választ el minket, ignoráns aljanépet a valódi zseniktől.

Szerző: Lenthár Balázs történész