Címlap Vélemény Vásárcsarnok:...

Vásárcsarnok: szerző nélküli „cikkben” dicsérgetik a pécsi polgármestert, de kifelejtettek 5 évet a történetből!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs korábbi főépítésze, aki csapatával együtt komoly szerepet játszott – több tucat szakember mellett – az új pécsi Vásárcsarnok létrejöttében, velős megjegyzést fűzött az önkormányzati lap – mondhatni – önfényező és meglehetősen egyoldalú írása alá.

A közpénzből működő lap szerző nélküli cikkében ugyanis „a legfontosabb mérföldköveket” igyekezett összegezni, „hogy honnan indult a két éve megkezdett projekt és mi minden történt a nyitásig„. A felsorolás első elemét a „cikk” 2020 júliusában jelöli meg! (Ráadásul ezt a „kezdő dátumot” is meglehetősen egyoldalúan adja elő a névtelen írás; úgy beállítva a helyzetet, mintha Péterffy Attila elégelte volna meg, hogy nem történik semmi, miközben az ellenzék akkoriban azért támadta a polgármestert, mert szerintük majd’ két évet „totojázott” a Vásárcsarnokon. Az akkori szöszöléssel külön cikkben is foglalkoztunk – a szerk.)

Az önkormányzati lap cikkéből származó fotón Péterffy Attila sisakban néz valamit (Fotó: Pécsma)

„Ez a projekt nem 2020 június 10-én kezdődött, hanem évekkel korábban… úgy gondolom erről ‘megfeledkezni’ udvariatlanság azzal a sok emberrel szemben, akiknek komoly munkájuk van abban, hogy 2022. július 8-án Polgármester úr megnyithatja az épületet a nagyközönség előtt!”

– közölte nyíltan véleményét az egykori pécsi főépítész: Csaba Ders.

Az már hónapok óta látszik, hogy a pécsi városvezetés politikai sikert akar faragni magának a programból, és őszintén szólva ez egyáltalán nem meglepő és nincs is benne kivetnivaló: a Fidesz is így tenne, ha ők vezetnék a várost.

Az viszont már messze nem nevezhető elegánsnak, hogy az a városvezetés, amely „csak” az építkezési részét örökölte meg az új Vásárcsarnok programnak, egy névtelen cikkben igyekszik kisajátítani az egészet.

A szövegben ugyanis gyakorlatilag egy szó sincs a 2015-2019 közötti időszakról.

Az épület előkészítését, a pénzszerzést, az épület tervezését, sőt: többszöri áttervezését, engedélyeztetését, a kivitelező kiválasztását, a szerződéskötéseket, stb. viszont még a Páva Zsolt fémjelezte városvezetés intézte ezekben az években. Vagyis azt, ami nem látványos ugyan, de ezek nélkül épület sem lehetne. Aki szerint pedig egy közel 4 milliárdos – állami pénzből épülő – zöld- vagy barnamezős beruházást le lehet vezényelni elejétől a végéig alig 2 év alatt, az egy dobozban él, nem a való világban.

Nem elegáns kihagyni az épület tervezőit, építészeit sem: Getto Tamás és Sztranyák Gergely párosát, hiszen olyat tettek le az asztalra, amilyenre Pécsett – sőt a régióban – eddig nem volt példa.

Július 8-án nyit a Csarnok hivatalosan is a nagyközönség számára; a Pécs Aktuál be fogja járni az egészet, és beszámolunk majd arról, hogy mit tapasztalunk.