Címlap Közélet Miért várt 7-...

Miért várt 7-9 hónapot az új Vásárcsarnok elindításával a városvezetés?

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több hónapig "szöszölt" az új városvezetés és nem startolt el az építkezés, noha látszólag minden adott lett volna az induláshoz. Mi történt a színfalak mögött ezekben a hónapokban?

Mint azt a Pécs Aktuál már megírta, a Vásárcsarnokot azért kell bezárni jövő nyáron, mert az épületet szolgáltató központtá (vagyis egy irodaházzá) alakítaná az önkormányzat. Erre 800 millió forintot nyert Pécs még az előző városvezetés idején. Páváék eredeti terve szerint az új Vásárcsarnok már állt volna, mire ebbe a projektbe belefognak, az árusokat is átköltöztették volna az újba. Mégsem így történt: az építőipari árak elszálltak, újra kellett tervezni az új vásárcsarnokot és még pluszban szerezni kellett rá közel 500 millió forintot. Erre mondja azt a mostani városvezetés, hogy emiatt vannak kényszerhelyzetben.

A régi városvezetés képviselői szerint azonban, ha a mostani városvezetés nem vár 7-9 hónapot azzal, hogy az egyébként rendelkezésre álló pénzéből nekiálljon az új Vásárcsarnoknak, akkor maradhatott volna az eredeti koncepció: vagyis az új Csarnokba költözhettek volna az árusok, majd elég idő lett volna az irodaház kialakítására. Ezért állt elő ez a szerencsétlen helyzet.

Mi történt 7-9 hónapig?

Páva Zsolték elindították a közbeszerzést, és be is fejeződött az új Vásárcsarnok kivitelezőjének kiválasztása. Az előző városvezetés írásban kért kiegészítő támogatást, közel 500 millió forintot a kormánytól, hogy az építkezés teljes költsége meglegyen. (2,7 milliárd forint már megvolt addigra). Úgy tudjuk, informálisan megerősítették akkor Budapesten, hogy támogatni fogják Páva kérelmét, mert tisztában vannak azzal, hogy nem a projekt előkészítésével volt gond, hanem piaci körülmények miatt drágult az építkezés költsége ennyivel.

Érkezik az új városvezetés

Tavaly decemberben – már az új polgármester – Péterffy Attila előterjesztését elfogadta a Közgyűlés, abban pedig az állt, hogy továbbra is elkötelezett az önkormányzat az új Vásárcsarnok megépítése mellett, és felhatalmazták a polgármestert, hogy tárgyaljon a plusz támogatásról.

Arról nincs információnk, hogy tavaly október és december között mit lépett az új Vásárcsarnok ügyében az új városvezetés, ha lépett ugyan bármit.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Majd 7 hónapig csend volt, amikor is hirtelen, idén júliusban az önkormányzat úgy döntött, elindítják végre az új csarnok építését, mert van fedezet a várt közel 500 millióra.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Az ellenzék szerint ez a több hónapos „totojázás” az oka annak, hogy ki kell költöztetni az árusokat, de az új csarnok még nem lesz készen.

Miért várt hónapokat a városvezetés?

Az ellenzék szerint az önkormányzatnak korábban is volt fedezete erre a közel 500 millió forintra, tehát jóval előbb is elstartolhatott volna az új csarnok építése.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője lapunknak azt mondta, tudomása szerint

Páváék már tavaly ősszel elindították volna a beruházást, hiszen minden adott volt: megvolt kivitelező, volt konkrét ígéret is a támogatás megérkezésére, de volt fedezet is és adott volt a 2,7 milliárd már, de közbejött a választás és annak eredménye. Az új vezetés pedig „szöszölt”. Ezért nem indult el az építkezés.

A városvezetésnél rákérdeztünk arra, hogy szerintük mi volt az oka a hónapokig tartó látszólagos leállásnak, de cikkünk írásának pillanatáig nem válaszoltak.

Úgy tudjuk, Péterffyék attól tartottak, hogy a kormány végül visszatartja a beígért közel 500 millió forintot. Ha ez igaz is, valójában nem ettől a pénztől függött a projekt indulása, hiszen az új városvezetés is úgy lőtte fel a startpisztolyt, hogy nem volt zsebben a plusz kormányzati támogatás (de ez persze később megérkezett, ahogy azt tudni is lehetett előre – Csizmadia szerint).

A feltevés tehát az, hogyha az új városvezetés nem vár hosszú hónapokat, hanem előbb – jó esetben már tavaly ősszel – elindítja az építkezést, akkor megúszható lett volna a Vásárcsarnok egy, de akár másfél éves bezárása.

Már több mint 10 ezren tiltakoznak a bezárás ellen

A csarnok kereskedői aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy az önkormányzat ne zárja be a Vásárcsarnokot, és friss közlésük szerint már több mint 10 ezer szignójuk van.

Indítottak egy Facebook oldalt is, ahol időről-időre beszámolnak a fejleményekről – közölték.