Címlap Zene Gyerekként a ...

Gyerekként a nagyszülőktől kapott egy gitárt – így kezdődött az egész

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Budapesti Nemzetközi Gitárversenyen egy 20 éves pécsi fiatalember, a Zeneakadémia hallgatója, Szigeti Bence lett a legjobb magyar versenyző. Hogy mióta íródik a gitározás iránti szerelem, és hogy mik a tervei Bencének, az alábbiakból kiderül!

Idén a jelentős számú külföldi résztvevő miatt online rendezték meg Magyarország legrangosabb gitárfesztiválját, a Budapesti Nemzetközi Gitárversenyt. A mintegy húszezer euró (7,2 millió forint) összdíjazású háromfordulós viadalra 29 országból 54 fiatal művész jelentkezett. A zsűri döntése alapján az első helyen a lengyel Andrzej Grygier, a másodikon a chilei Luis Guevara, a harmadikon a szintén lengyel Marcin Kuzniar végzett. A legjobb magyar versenyzőnek pedig a pécsi Szigeti Bencét, a Zeneakadémia hallgatóját választották meg!

– A zene iránti vonzalmam édesanyámtól fakad, aki zongorázott. Gyerekként a szüleitől kaptam egy gitárt, így kezdődött az egész. Hamar megszerettem, s ezt látva másodikos vagy harmadikos koromban beirattak egy zeneiskolába. Idővel jöttek a versenyek, amelyeken aztán kiderült, hogy van tehetségem – mesélte a 20 éves Szigeti Bence.

Az ANK Művészeti Iskolában Sára Erikánál kezdett gitározni, ezt követően Straub Tamás és Tóth Álmos növendéke volt a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskolában. Számos országos és nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen, a Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon második lett a felnőttek között. Jelenleg a budapesti Zeneakadémia másodéves klasszikus gitárszakos hallgatója, tanára a Junior Prima díjas Csáki András.

– Korábban próbálkoztam a könnyűzenével, de az kevésbé jött be, úgyhogy azóta a klasszikus, komolyzenei gitározással foglalkozom. Jövőre Genfbe készülök, ahol a híres francia gitárosnál, Judicael Perroy-nál tanulnék: a nyáron voltam nála egy kurzuson Tignes-ben, s ő akkor meghívott az osztályába.

Bence a későbbiekben minél magasabb szinten szeretné tanítani a gitárművészetet, továbbá a szólókarrierjét építgetné minél sikeresebben. Szeretne minél több helyen fellépni a világon: a lengyel Grygier, aki most megnyerte a budapesti versenyt, tíz koncertmeghívást kapott…

S hogy láthatjuk, hallhatjuk-e Pécsett a közeljövőben Bencét? Szerencsére igen!

– December 16-án lesz Pécsett egy koncertünk Nagy Zoltánnal, a Virtuózokból ismert klarinétossal. Bár a karrieremet elsősorban szólóban képzelem el, azért nagyon szeretek párosban is fellépni, a nyáron például Kiss Péter harmonikással adtunk nagy sikerrel közös koncertet – tette hozzá Bence.

Szigeti Bence és a gitár: nagyon egymásra találtak