Címlap Zöld hírek Különleges te...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tegnap kezdődött és május 7-ig tart az Ökováros hét programsorozata, amelynek egyik részeként látható az Árkádban az a terepasztal, amely a Pécsi Tudományegyetem és Pécs „zöld” infrastruktúráját és fejlesztéseit mutatja be kiterjesztett valóság segítségével.

A terepasztalon elhelyezett QR-kód jellegű markerek mögött okostelefonról működő applikációval jelenik meg az a virtuális tartalom, amely segít eligazodni az érdeklődőknek a pécsi „zöld” fejlesztések világában, egyben szemléletüket is formálva, ötleteket adva a fenntartható hétköznapi működéshez. Az érdeklődők a hőerőműtől az egyetemen át egészen a vízmű biogázüzeméig megismerhetik, hogy milyen fenntarthatósági célú fejlesztések indultak, és készültek el Pécsen az elmúlt években. A látogatók számára a PTE tableteket biztosít, de a virtuális tartalom saját okostelefonnal is megtekinthető.

Az ENSZ becslése szerint 2050-re a világ lakosságának 68%-a él majd városokban, ami hatalmas nyomást gyakorol a helyi önkormányzatokra, intézményekre a megfelelő életszínvonal biztosítása kapcsán. Ezt fokozza a klímaváltozást kiváltó folyamatok mérséklésének, és a már érzékelhető éghajlati változásokhoz való alkalmazkodásnak a szükségessége. Ezek a célok csak a helyi közösségek összefogásával, közös cselekvéssel érhetők el.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) által vezetett Green AURA projekt a PTE Zöld Egyetem programjának része. Célja, hogy kiterjesztett valóságot alkalmazó, interaktív kiállításokkal hívja fel a figyelmet a két magyar és két horvát partner (PTE, Pécsi Városfejlesztési Zrt., Kapronca város, Északi Energiaügynökség) által megvalósított klímavédelmi fejlesztésekre, ösztönözze a lakosságot és a hallgatókat azok használatára és a környezettudatos életmód elsajátítására.