//

Megjelent a poloskák ősellensége: megérkeztek Pécsre is a szamuráj darazsak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés
//

Idén ősszel is elárasztanak minket a poloskák. Szinte bárhova beférkőznek ezek a kellemetlen rovarok, és az ellenük való védekezés a lehetetlenség határát súrolja. Hogy mit érdemes tudni róluk, arról dr. Majer József zoológus, ökológus beszél. 

Ezért van annyi poloska a lakásban

Majer József professzor a 101.7 PécsFM rádiónak adott interjújában elmondta, hogy az ősszel a poloskák felkészülnek a téli időszakra, és a kis kellemetlenkedő rovarok ilyenkor menedéket keresnek a hideg elől. Olyan helyeket keresnek, ahol meghúzhatják magukat – különböző zugokban, résekben és sajnálatos módon a lakásainkban. Az itt megtelepedő egyedek csoportját címeres poloskának hívják. Rendkívül jó a hőérzékelő szervük, ezért is találnak be oly könnyedén otthonainkba. Méghozzá nagyon nagy előszeretettel.

Az épületek repedései, ablakaink hézagai ilyenkor mágnesként vonzzák ezeket az állatokat. Lapos és keskeny kis réseken is könnyedén be tudnak szökni a lakásba.

– mondta el a professzor.

– Nem újdonság ez egyáltalán, csupán a poloskák száma, ami feltűnő. Az elmúlt 15 évben ugyanis nagymértékben sikerült elszaporodniuk. Ez méghozzá a két invazív, a zöld vándor- és az ázsiai márványos poloskának köszönhető. Miután ez a két faj bekerült Európába, természetes ellenség hiányában hihetetlen gyorsan elszaporodtak – ezért is olyan „látványos” most a jelenlétük – tette hozzá Majer József.

Majer József professzor. fotó: researchgate.net

Egy fokkal jobb a helyzet

A zoológus szerint valami történhetett a nyáron, ugyanis több növényvédő szakember is arról számolt be, hogy megfogyatkozott a poloskák populációja itthon – azt, hogy pontosan mi történt, nem tudni.

Sajnálatos módon augusztusra ismét belehúztak a szaporodásba az idegesítő büdösbencék, de Majer József szerint az előző évekhez képest kisebb most a populációjuk. Persze ez a mennyiség is már elég zavaró a lakosság számára.

Fény az alagút végén? A természet válaszol

Egyelőre még nyulak módjára szaporodnak a kis páncélos rovarok, de Majer kiemelte:

Bármilyen invazív rovarfaj bukkanjon fel valahol, előbb vagy utóbb a természet reagálni fog rá, meg fog jelenni a természetes ellensége.

Jelen esetben mikroszkopikus gombák, baktériumok és más rovarok tették ki eddig ezt a halmazt, de a növényvédő szakemberek felfedezték, hogy egy új ellenséggel kell szembenézniük most:

A szamuráj darázzsal.

Ezek az apró kis fürkész darázs a poloskák tojásaiba rakja a saját petéit, amikből kikelnek majd az új egyedek. Egyedül egy hátránya van a darazsaknak: csak az ázsiai vándor poloskákat kedvelik. A szakemberek bíznak benne, hogy idővel a többi poloskának is megjelenik majd a természetes ellensége. De ehhez sajnos türelem kell – tette hozzá a zoológus-ökológus.

“Van, hogy évekbe vagy akár évtizedekbe is telhet, mire a természet megkezdi helyreállítani az egyensúlyát

Na de mit tehetünk a poloskák ellen?

Általában a rovarirtó szerekkel lehet őket pusztítani, de sajnálatos módon nagyon ellenálló állatokról van szó. Illetve érdemes a ház réseit betömni, szúnyoghálót alkalmazni az ablakokon és persze egy erős és jól szigetelt nyílászáró is jó segítség lehet ellenük.

Előző sztori

Hivatalosan is vége a nyárnak: lekerülnek a belvárosi napvitorlák!

Következő sztori

Ismét karanténba került egy 17 fős ovis csoport Pécsen

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1