Emese, Sarolta

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem lesz idén légi szúnyogirtás, üzeni a városvezetés

A pécsi önkormányzat közleménye szerint akárhogy csípnek majd a szúnyogok, egy valami biztos: az eddig megszokott kétfedelű repülőgépek nem sietnek a pécsiek segítségére. Az Európai Unió teljes területén betiltották ugyanis azokat a készítményeket, amelyekkel légi szúnyoggyérítést lehet végezni. A módszert földi megoldással kell kiváltani, ez pedig füsttel és zajjal járhat.

Hirdetés

A közleményben kiemelik, hogy az országos szúnyoggyérítési program az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezésében zajlik, e mellett a Biokom NKft. városüzemeltetési feladatként rendelt meg az elmúlt években ilyen munkálatokat. Pécs területén jellemzően 2-2 alkalomra volt szükség egy szezonban. Az országos program részeként Pécs területén a korábbi években végzett gyérítések mintegy 70 százaléka zajlott légi-kémiai módszerrel, míg a városüzemeltetési feladatként megrendelt gyérítések csaknem 100 százaléka történt így.

A légi szúnyoggyérítés kiesése természetesen nem azt jelenti, hogy a repülőgép által permetezett területek kezelés nélkül maradnak az idei évben, vagy a jövőben, hanem azt, hogy a kieső módszert egy másikkal kell kiváltani.

Erre azonban csak egy lehetőség marad, a földi úton történő kijuttatás, ami klasszikusan egy kisteherautó platójáról történik.

A földi gyérítés kétféle módszerrel történik, ez lehet melegködös, vagy ULV-technológián alapuló. Az ULV-technológia permetcseppekre porlasztja a levegőbe juttatott szert, viszonylag csendes, de a permetfelhő kevésbé hatékony. A melegködös módszer hatékonyabb, de jelentős zajjal és füsttel/köddel jár.

Pécsett várhatóan mindkét technológiát alkalmazni fogják a gyérítéssel megbízott vállalkozók: az ULV-technológiát jellemzően a város központi részén, a melegködöst pedig a külső területeken. Mivel a szúnyoggyérítés a jövőben szokatlan zajjal és köddel járhat, a pécsiek megértését kérik.

Az idei évtől kieső légi gyérítés harmadik alternatívája azon vízfelületek bakteriális kezelése, amelyek a rovarok szaporodásának gócpontjai. A vízfelületek természetvédelmi szempontból biztonságos bakteriális gyérítésében Pécs önkormányzata a Pécsi Tudományegyetem szakembereinek segítségére számít, és meg is kezdődött a projekt előkészítése.

A témában készült cikkünkben pécsi szakember avat be, hogy mi a baj a szúnyogirtással:

Hirdetés

Előző sztori

Kitalálja ki a világ legértékesebb focistája?

Következő sztori

Délután, estefelé többfelé várható ismétlődő zápor, zivatar

Legutóbbiak innen: Zöld hírek