Címlap Zöld hírek Orfűre utazol...

Orfűre utazol? Ezzel kísérleteznek, hogy csökkentsék a turisták szén-dioxid-kibocsátását!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kísérleti jelleggel indított karbonsemlegesítési projektet Orfű. A pécsiek egyik kedvelt üdülőtelepülése annyi turistát fogad egy évben (több mint tízezren nyaralnak itt), hogy faültetéssel szeretnék kompenzálni az ide érkezők szén-dioxid-kibocsátását. Hogy miért? Meg szeretnék őrizni ezt az idillt:

Pihenőerdőt alakítanak ki, hogy tisztább legyen a levegő

Ne csak nyaralj, ültess fát is!

Nemrég egy felmérés kimutatta, hogy a klímagáz-kibocsátás 10 százaléka a turizmusnak „köszönhető”. Ez a tény vette rá az orfűieket arra, hogy fákat telepítsenek az egyre népszerűbb település üres területeire.

– Olyan pihenőerdőt szeretnénk kialakítani, ami 40-50 évig biztosan ott lesz és növekedik – mondta a projekt egyik ötletgazdája. Gonda Tibor hozzátette: a faültetésben bárki részt vehet, aki Orfűre érkezik és tenni akar a környezetvédelemért.

Azt is nézik, hogy melyik fa mennyi szén-dioxidot köt meg

Napfelkelte

A jövőben Orfűn azzal is „kísérleteznek”, hogy melyik fa hogyan járul hozzá a frissebb levegő előállításához.

– Nemrég hároméves hársfát ültetett egy német ifjúsági csoport. Mostantól azonban bárki csatlakozhat ehhez az akcióhoz és örökbe is fogadhat, vagy épp saját maga ültethet fát Orfűre – tette hozzá Gonda Tibor.

A cél: a fenntarthatóbb turizmus

Egyre népszerűbb a turizmusban, hogy már azt is nézik, egy-egy utazás mennyi szén-dioxiddal terheli a környezetet. Most Orfűn helyben is lehet kompenzálni a gázkibocsátást. Aki csatlakozna, októberben egy nagyobb ültetési akcióban is részt vehet. Erről részleteket majd ősszel közölnek.