Címlap Zöld hírek Sokkal veszél...

Sokkal veszélyesebb a papír szívószál, mint a műanyag

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még a műanyag szívószálak is kevésbé lehetnek károsak a környezetre, mint a papírból gyártottak – világított rá egy belga tanulmány. Eszerint rendkívül lassan lebomló vegyületeket is tartalmaznak a papír szívószálak, amelyek az emberi egészségre is károsak lehetnek - írja a Greenfo.

A „zöldhullám” miatt szinte eltűntek a korábban mindenhol kapható műanyag, eldobható poharak és tányérok, ezekkel együtt pedig a sokszor kritizált szívószálak is. Helyüket a papírból készült termékek váltották fel. Egy friss kutatás most azt állítja, hogy a papír szívószálak nemcsak a környezetünkre, de az egészségünkre is komoly veszélyt jelentenek.

Belga kutatók ugyanis azt találták, hogy a zöldmegoldásnak tartott papír szívószálak mérgező anyagokat tartalmaznak, ami miatt potenciálisan károsabbak a környezetre, mint a sokak által kritizált műanyag társaik – a Food Additives & Contaminants folyóiratban megjelent új tanulmány szerint.

A növényi alapú anyagokból, például papírból és bambuszból készült szívószálakat gyakran fenntarthatóbbnak és környezetbarátabbnak hirdetik, mint a műanyagból készült szívószálakat. Azonban a PFAS-, azaz a poli- és perfluor-alkil-alapú anyagok, amelyeket örök vegyszereknek neveznek – pontosan azért, mert nagyon lassan vagy tényleg sosem bomlanak le –, megtalálhatók ezekben a szívószálakban, így az állítás már azonnal nem tűnik annyira hihetőnek – mondta Thimo Groffen, a tanulmányt szerző környezettudós.

A műanyagnál is károsabb a „kezelt” papír

Pedig korábban a műanyagoknak pont azért kellett menniük, mivel a polipropilénből és polisztirolból álló, eldobható műanyag szívószálak lebomlása több száz évig tartott volna, így rendkívül károsak voltak a környezetre, így az emberi egészségre is. Az új kutatás szerint azonban ezek papírra való cserélése totális öngól volt, mivel ezek az állítólagos környezetkímélő szívószálak

POTENCIÁLISAN TÖBB PFAS-T TARTALMAZNAK, MINT A MŰANYAG VÁLTOZAT.

Ennek bizonyítására a kutatók 39 különböző márkájú szívószál PFAS-koncentrációját elemezték, amelyek öt anyagból álltak: papírból, bambuszból, üvegből, rozsdamentes acélból és műanyagból.

Azt találták, hogy MAGASAN A PAPÍR SZÍVÓSZÁLAK TARTALMAZZÁK LEGINKÁBB EZEKET A KÁROS VEGYÜLETEKET, MÍG A BAMBUSZBÓL KÉSZÜLTEK A MÁSODIK LEGKÁROSABBNAK BIZONYULTAK, A MŰANYAGOK PEDIG CSAK A HARMADIK HELYET SZEREZTÉK MEG.

Az üvegben alig találtak káros vegyületeket, az acélban pedig egyáltalán nem is volt.

A papírszívószálakat ugyanis kezelik annak érdekében, hogy tartósan vízállóak legyenek, és ne málljanak szét az italban pár perc alatt.

A legelterjedtebb vegyület ezekben a perfluoroktánsav volt, amelyet 2020-ban világszerte betiltottak. Ennek ellenére ezt az anyagot egyes országokban még mindig gyártják, és előfordulhat, hogy bizonyos termékekben kis mennyiségben továbbra is jelen van. A vizsgált szívószálakban emellett trifluorecetsavat és trifluor-metánszulfonsavat is találtak, amelyek könnyedén a szervezetünkbe juthatnak a szívószálakból, hiszen könnyen oldódnak vízben.

A vizsgálat eredményei így

bebizonyították, hogy A PAPÍR SZÍVÓSZÁL SEM BOMLIK LE KÖNNYEBEN, MINT A MŰANYAG.

(via Greenfo.hu)