Címlap Zöld hírek Autósok figye...

Autósok figyelem! Üzekedő szarvasok okozhatnak balesetet az utakon

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus végén megkezdődik a szarvasbőgés időszaka, ami az időjárási és földrajzi viszonyoktól függően egészen november közepéig tart. A bőgési időszakban az állatok jóval aktívabbak mint máskor, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen kiszaladhatnak az úttestre – balesetet okozva ezzel - hívta fel a figyelmet a rendőrség.

Augusztus végétől november közepéig az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon számítani kell a szarvasok megjelenésére.

A bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken,

ezért könnyen szaladhatnak ki az úttestre. A szarvasok mozgása szeles időszakban általában alábbhagy, de alkonyat idején, valamint hidegre forduló időjárás esetén mozgényokabbak.

A szarvaselütés következményei súlyosak lehetnek,

nem csak a vadállat sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is. Ugyanis a viszonylag magas testfelépítésű szarvas a szélvédőbe csapódva az utastérbe juthat.

Mit tehetünk?

  • Szürkülettől, illetve az erdős környezetű utakon egyéb időben is, mérsékeljük a sebességet, így csökken a féktávolság.
  • Ha pedig állatot látunk, akkor érdemes lassítani, mert a vadak viselkedése kiszámíthatatlan, megugrásukra, gyors vágtázásukra, hirtelen irányváltásukra bármikor számítani lehet, és arra is, hogy többen vannak a környéken.

Mit tegyünk, ha elütünk egy állatot?

Ha mégis megtörténik a baleset, a vadhoz nem szabad hozzányúlni, lehúzni az útról, mert ha még életben van, akkor az agancsával, a harapásával, vagy rúgásával sérülést okozhat. Baleset esetén hívni kell a 112-es segélyhívó számot és meg kell várni a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadállatot nem szabad a helyszínről elszállítani, az a helyi vadásztársaság tulajdonának számít, elvitele lopásnak minősül.

Kiemelt képünk Magyar Rendőrség facebook oldala.