Címlap Arc Alexander Sor...

Alexander Soros: Orbánnak igaza volt – Pécsen is örülhetnek

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alexander Soros 2022 decemberében vette át a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) vezetését, majd idén nyáron a sajtóban megjelent, hogy a szervezet kivonul Európából. A hírt később az OSF szóvivője is cáfolta, most azonban maga Alexander Soros jelentette be, hogy nem mennek sehová.

„A hírek, amelyek szerint a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) és Soros »kivonul Európából«, félrevezetőek. Nem vonulunk ki”

– írta Alexander Soros a Politicóban közölt véleménycikkében, amit az Index szemlézett.

Soros György fia azt írta, „Európa továbbra is óriási stratégiai jelentőséggel bír az OSF munkája szempontjából, és minden hibája ellenére az Európai Unió még ma is a munkánkat meghatározó értékek globális világítótornya”.

Elmondása szerint tehát szó sincs kivonulásról, a szervezetnek csupán változnia kell. Mint írta, Európa egyre inkább kelet felé nyit, és úgy véli, hogy az ukrajnai háborúnak beláthatatlan következményei lesznek, míg Lengyelország vezető gazdasággá, ezzel együtt pedig az EU nettó befizetőjévé válik.

„Az európai felelős, demokratikus kormányzás jövőjét most már nemcsak Párizsban és Berlinben, hanem Varsóban, Kijevben és Prágában is meghatározzák” – tette hozzá.

Alexander Soros elmondta, hogy az OSF globálisan megváltoztatja az eddigi munkamódszerét, és ennek megfelelően változtatják meg a prioritásaikat is Európában.

Igen, ez azt jelenti, hogy egyes munkaterületekről leállunk, mivel a mai és a holnapi kihívásokra összpontosítunk. És igen, a létszámunkat is jelentősen csökkenteni fogjuk, hogy több pénz jusson oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. De ez nem jelent semmiféle visszavonulást

– hangsúlyozta.

Orbán betalált

Az alapítvány vezetője a véleménycikkében arra is kitért, hogy „meglepő módon” egy magyar kormánytisztviselőnek igaza volt, amikor szkeptikusan nyilatkozott a kivonulásról szóló sajtóhírekről.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai tanácsadója a Soros-kivonulás hírére reagálva a közösségi oldalán úgy fogalmazott korábban, hogy „csak akkor hisszük el, hogy a megszálló csapatok valóban távoznak a kontinensről, ha az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát és Magyarországot. Ettől még messze vagyunk…”

Alexander Soros szerint Orbán Balázsnak azért van igaza, mert ez nem a finanszírozás szintjéről szól, hanem a prioritásokról, mivel a finanszírozás fókusza ismét a kontinens keleti részére tolódik.

Pécsi szervezetet is erősen támogatnak

Amint azt a Pécs Aktuál megírta, van olyan pécsi civil szervezet is, amelyet több mint 800 millióval támogattak Sorosék. Az országban ugyanis az egyik legtöbb pénzt a pécsi Emberség Erejével Alapítvány kapta az OSF-től.


A pécsi polgármesterrel együttműködő, vagy éppen az amerikai nagykövettel egyeztető EEA vezetőit „szélsőliberálisként” emlegetik Pécsett, közismerten kormányellenesnek – nem csak kormánykritikusnak – is, és ebből nem is csinálnak titkot, ennek rendre hangot is adnak a nyilvánosságban számtalan különféle formában.