Móric

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Analóg srác egy digitalizált korban – Ismerjétek meg Tóth Marcellt!

/

Mikor először jártam Tóth Marcell otthonában, azt hittem, hogy egy teljesen átlagos interjú vár rám. Nem is sejtettem, hogy nem csupán a 20. század pár érdekes darabkái felett ülünk a teraszon, hanem a filmtörténelem egy fontos és egyedülálló szeletén. A most 25 éves ifjú a régi autóktól kezdve, a lemezeken és lemezlejátszókon, gramofonokon át egészen a tárcsás telefonig mindent gyűjt. Viszont szíve a filmvászon felé húzza és az évek során kétségkívül egyedülálló gyűjteményt hozott össze, amely nem csupán egy dohos pincében porosodik. Tóth Marcell, mozigépész története következik.

 

Egy életre szóló szerelem kezdete

Marcell filmek iránti szenvedélye fiatal korában kezdődött. Gyerekként klasszikus, európai filmeket nézett, amik szinte egyből hatásai alá kerítették az akkor még 8-10 éves fiút. Olyanokat, mint a Feltámad a vadnyugat, Óz a csodák csodája – akkoriban ezek a filmek angol nyelven mentek le a tv-ben és annak ellenére, hogy egy kukkot nem értett a szövegből, lenyűgözőnek tartotta őket.

Egyik emlékezetes élménye egy Herskó János film volt, az N.N. a halál angyala című 1970-es film.

„Mikor megláttam, hogy Törőcsik Mari a fő taxi egyik barna Polskiéval versenyez Budapest belvárosában, az nagyon megfogott engem. Hidegrázós élmény volt”

A családját nem igen érdekelték a filmek és moziba is évente, ha kétszer jártak – pont ettől a kicsit titokzatos és megfoghatatlan érzéstől vezérelve vonzotta nagyon a filmek világa. És nem csupán a mozgóképek, de a filmtechnika is határozottan érdekelte.

Első vetítőgépét –egy szuper 8-as vetítő- már 10 éves kora előtt megszerezte. Ez volt az első lépcsőfok, ahol a mozizás mellett a gyűjtőmunkája is elkezdődött.

 Tovább forog a film

Az ereklyék gyűjtésének köszönhetően megismerkedett a pécsi filmvilág számos alakjával. A középiskolai évek alatt, 14 évesen találkozott Máté József mozigépésszel, aki akkoriban még a régi Uránia moziban felelt a vetítésekért. Marcell elmondta, hogy rengeteg köszönhet a sokat tapasztalt mozigépésznek és mindig is felnézett Máté Józsefre, mentoraként tiszteli máig.

„Felkarolt engem akkoriban, mert látta bennem a fantáziát. Sok mindent köszönhetek neki. Amikor az Urániában dolgozott, akkor én minden nap ott lehettem mellette és együtt vetíthettük a filmeket”

-mesélte el Marcell.

A régi Uránia mozi bezárását követően, 2011-ben Marcell és mentora, József átigazoltak az Apolló Moziba. Itt viszont már nem segéd-tanoncként, hanem mozigépészként is tudott érvényesülni. Kerek hét éven át vetítették Máté Józseffel felváltva a filmeket. Végigdolgozta a középiskolai éveit, majd azután is a filmszínházban élt szinte.

Elpattant filmszalag, avagy a töréspont

Ahogyan haladtak az évek, a technika is fejlődött és ez a mozi kultúrára is rányomta a bélyegét. 2015-ben a mozik kezdtek átállni a digitális rendszerekre, teljesen más vetítőgépek, hangtechnika és miegymás.

„Az új rendszerre való átállás volt az a pont, ahol úgy éreztem, hogy kihúzták alólam a széket. Őszintén bevallva, azóta sem találom igazán a helyem. Tíz évesen azt éreztem, hogy megtaláltam életem célját, ezt viszont most elvették tőlem. Ne érts félre, most is ugyanígy gondolom ezt, csak megváltozott a világ és vele együtt a technika.”

Nem a fejlődés zavarta Marcellt. Szimplán úgy gondolta, hogy volt 130 évig egy kialakult, jól bevált rendszer, amit most üzleti-, és a profit, illetve fogyasztói érdekek miatt most megváltoztattak. Nem beszélve arról, hogy szerinte a mai digitális formátumok és hordozók technikailag nem tudják azt az élményt és minőséget nyújtani, mint elődeik. Ez volt az a pont, ahol új elhatározásra jutott.

A hobbiból életcél lett és egy hatalmas gyűjtemény

A filmes relikviák gyűjtögetése eddig egy szórakoztató hobbi volt Marcell számára, viszont a régimódi mozi halála után egy tudatos és célirányú dologgá alakult át. Szeretné megőrizni nem csupán a jövőbeni gyermekinek, hanem az utókornak is a történelem ezen filmes darabkáit.

És hogy mikről is van pontosan szó?

  • moziszékek
  • jegypénztári berendezések
  • mozigépház berendezések
  • filmvetítőgépek
  • plakátok
  • filmes szakirodalmak
  • jegytömbök és pecsétek
  • filmtekercsek, kópiák, diák, szinte mindent, aminek köze volt a mozizáshoz

Ami pedig a számokat illeti, több tucat vetítőgépről és több ezres nagyságrendű filmtekercsekről beszélhetünk. A 16 mm-es filmektől kezdve a 35 mm-en át egészen a 8 mm-es és Super 8-as tekercsek mellet diák sorozatai találhatóak meg az ország szinten kiemelkedőnek számító gyűjteményben.

„A filmeket és relikviákat nem magamnak és a polcnak gyűjtöm, hanem az embereknek. Én és a hozzám hasonlóak szeretnék az utókor számára megőrizni a filmtörténelem darabkáit”

A tekercsek tartalmában rajzfilmek, híradók, kisfilmek, dokumentum és oktató-, szakoktató filmek, iskolai filmek, klasszikus propagandaanyagok és persze játékfilmek találhatóak meg. A gyűjteményben igazi ritkaságok is megtalálhatóak. Van egy francia film az 1900-as évek elejéről, ami a Valois Margit és IV Henrik botrányos és kalandos életének és házasságának rövid történetéről szól, ez volt az egyik olyan első film, ami dramaturgiával is rendelkezett. Olyan kópiák bujkálnak a polcokon, amikből a világon nagyon kevés, vagy egy-egy darab létezik már csupán.

Valami új dolog kezdete, Retró Utazó Mozi

Jelenleg is azon dolgoznak, hogy barátjával és munkatársával Osztermayer Péter, közművelődési szakemberrel ennek a hatalmas gyűjteménynek fórumot találhassanak. Jelenleg a városban szoktak nyilvános és ingyenes vetítéseket tartani. Viszont a jövőben két fő céljuk van: az egyik, hogy találjanak a városban egy helyet, ahol egy állandó tárlatot, filmtechnikai kiállítást tudjanak vezetni vetítésekkel karöltve, illetve megrendelésre, eseményeken vagy családi rendezvényeken, kerti partikon zártkörű vetítéseket tarthassanak. Szeretnék az embereknek megmutatni a régi mozik- és a filmkultúra ezen világát. Külön érdekessége a dolognak, hogy az országban többször is próbálkoztak már hasonló kiállítás létrehozásával, de eddig nem jött össze a dolog. Viszont, ha Marcellék mellé szegődik a sors, akkor az országban ez egy teljesen egyedülálló kiállítás lenne.

Ami pedig a kerti vetítéseket illeti, az elhivatott mozigépész kedvenc, a nem régiben elhunyt Jiří Menzel Oscar-díjas cseh rendező emlékére saját kertjükben fognak emlékvetítést tartani, ahol 35 mm-es tekercsről fog pörögni Az őfelsége pincére voltam című film.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Vargánya, Szeszvölgy, foci – és a száguldás a raliversenyeken

Következő sztori

Íme a "magyar kolibri", ami imádja Pécset

Legutóbbiak innen: Arc

bool(false)