Jusztina

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Íme a “magyar kolibri”, ami imádja Pécset

/

Ha meglátunk egy ilyen rovart, akkor a kolibrik jutnak eszünkbe. És nem is tévedünk akkorát, de azért nevezzük becses nevén: ő a kacsafarkú szender. A lepke, amelyik imádja a városunkat. Olyannyira, hogy vándorolna, de a mediterrán Pécs segíti őt abban, hogy nálunk átteleljen. 

A “magyar kolibri”, amelyik imádja Pécset

Ki látott mostanában “magyar kolibrit”🥰❓A kacsafarkú szender névre hallgató lepke annyira szereti mediterrán városunkat, hogy itt marad télire is! 🦋 Nézzétek csak!👇Gepostet von Pécs Aktuál am Mittwoch, 9. September 2020

Bár már szeptember van, még mindig látni a “kolibrinket”, azaz a kacsafarkú szendert. Ezért úgy gondoltuk nem árt, ha ejtünk erről a gyönyörű lepkéről pár szót.

Pár perc alatt több száz virág

A kacsafarkú szender nemcsak repülésében és gyorsaságában, de hatékonyságában is hasonlít a madárhoz. A kolibirhez hasonlóan nem pazarolja idejét azzal, hogy “leszáll” a virágra. Előtte lebegve “szürcsöli” a nektárt, majd tovább is áll.

Hirdetés

Kacsához hasonló “farok”

A kacsafarkú szender potrohán található fekete-fehér farpamacs hasonlít a kacsa farkához. A név innen van, de funkciója is hasznos. Repülés közben ez kormánylapátként segíti őt.

Vándorlepke, de Pécsett szívesen telel

Kacsafarkú szendert “magyar kolibrinek” is hívják

Magyarországon a kacsafarkú szender május és október között járja a réteket, de az ország délnyugati területein, Pécs környékén áttelelnek. A legtöbb azonban Dél-Európába vándorol, több ezer kilométert megtéve, hogy egy melegebb helyen kifejlett lepkeként teleljen.

Nappal repül a magyar kolibri

A szendereknek világszerte mintegy 800 faja van, ebből hazánkban húsz fordul elő. Szerencsések is vagyunk, hiszen a legtöbbjük éjszaka aktív, a magyar kolibri azonban nappal aktív.

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon

Hirdetés

Előző sztori

Analóg srác egy digitalizált korban – Ismerjétek meg Tóth Marcellt!

Következő sztori

Túl sokat hibáztak a komlói fiúk

Legutóbbiak innen: Baranya

bool(false)