25 centis lepkét találtak egy iskolánál!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Annyira szépek a lepkék. Sőt, kecsesek is, ahogy repkednek virágról virágra. Általában. Ez viszont? Hatalmas és nem is repül túl sokat! 25 centiméter szárny-fesztávolságú farontólepkére Ausztráliában találták egy iskolánál - írja a Guardian

A világ legnagyobb és legnehezebb lepkéjének egy példányára egy iskolánál figyeltek fel a munkások.

Fotó: Mount Cotton State School/Facebook

A nőstények ilyen hatalmasak: 30 gramm is lehet

Ritkán találkozni velük, megfigyelni pedig még nehezebb, mert rövid ideig élnek. Csupán pár napot.

Az iskola igazgatója elmondta: az új épületszárny az esőerdő szélén épül

“A dolgozóinkat és a diákokat nem hökkentette meg a felfedezés, mivel Mount Cotton térsége a legkülönfélébb állatoknak ad otthont, mindazonáltal ilyen éjszakai lepkét még sosem láttunk”

jegyezte Meagan Steward.

A munkások lefényképezték a lepkét, majd biztonságba helyezték az erdőben. Az Endoxyla cinereus a farontó lepkefélék (Cossidae) családjába tartozik és felnőtt példányai mindössze néhány napot élnek. A Queenslandi Múzeum rovartani részlegének vezetője, Christine Lambkin szerint ez faj a legnagyobb testsúlyú éjszakai lepke.

Nem igazán tudnak repülni

A nőstények a legtöbb esetben csak felkapaszkodnak egy fára vagy egy kerítésoszlopra, és ott várják, hogy a hímek rájuk találjanak”- magyarázta a szakember.

A hímek sokkal kisebb termetűek, nagyjából feleakkorák. A nőstények nem táplálkoznak, felnőtt életük mindössze néhány napra korlátozódik, felnőnek, párzanak, lerakják a petéket és elpusztulnak.
Az iskolaigazgató szerint a felfedezés jó alapanyagot szolgáltatott a kreatívírás-tanóra számára.

A gyerekek egy farontólepke-invázió forgatókönyvét vázolták fel. Steward szerint a diákok néhány rendkívül kreatív, fantáziadús történetet írtak, köztük egy olyat, amelyben az egyik tanárnőt felfalja egy hatalmas lepke.

(MTI)

Előző sztori

Meghalt egy rendőr szolgálatteljesítés közben

Következő sztori

Rendőrautónak ment neki a pécsi ámokfutó!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1