Címlap Arc Bécsben tiszt...

Bécsben tisztázta Orbán Viktor, mit akart mondani a „kevert fajokról”

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Bécsben találkozott az osztrák kancellárral a magyar miniszterelnök.

„A nemzetiszocializmusban mi is bűnösök vagyunk”, ezért a rasszizmussal kapcsolatos megnyilatkozásokat kiemelt érzékenységgel kell kezelni

– mondta a kancellár, burkoltan kitérve ezzel Orbán tusványosi beszédére – írja a Telex.

Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának, különös tekintettel arra, hogy Magyarország Ukrajna szomszédja is, így az elsők között érte el a menekülthullám Ukrajna felől. Ausztria 80 ezer menekültet fogadott be – mondta Karl Nehammer.

A kancellár ezután a déli migrációról beszélt, megjegyezve, hogy Magyarországot előbb éri ugyan el a menekülthullám, de az aztán „továbbcsapódik”.

„Ilyen időben partnerségre és barátságra van szükség” – mondta a kancellár a közös határőrizet fontosságáról.

Bécs, 2022. július 28. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Karl Nehammer osztrák kancellár (j) fogadja hivatalában Orbán Viktor miniszterelnököt Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán előbb a két ország közötti vitás energetikai kérdésről beszélt: eszerint Magyarország továbbra is elszánt az atomerőmű bővítésében, amit Ausztria elutasítana. „De nekünk nincsenek olyan folyóink és lehetőségeink, mint az osztrák barátainknak, ezért mi nem tudjuk nélkülözni az atomenergiát.” Ez a vitás kérdés megmarad, de „egymás számára kölcsönös biztonsági garanciát kell adni, amennyire lehet”.

Ezután reagált Nehammer rasszizmust illető kijelentéseire:

„Az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes egyetértésben vagyunk.” „Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is”

– tudósította a Telex.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemben Orbán szerint a magyar kormány különösen élen jár, zéró tolerancia van érvényben, a közbeszédben sem lehetségesek ilyen nyilatkozatok.

A politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés” – mondta Orbán, elismerve, hogy a migrációt ellenzi.

„Nem ravaszkodok, utalok, kerülgetem a forró kását, világos, direkt álláspontom van, magamat migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálom. Ez nem faji kérdés, ez kulturális kérdés. A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni határainkat”

– tette hozzá.

A migrációról filozófiai szempontból nem értünk egyet, de a gyakorlati teendőkben mégis együtt tudunk működni. „Mi az önök várkapitányai vagyunk” – mondta Orbán az osztrák elnöknek, mi védjük az EU-s határt.

„Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs pozícióról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről”

– mondta Orbán, hozzátéve: egy magyar mindig otthon érzi magát Bécsben, és egy osztrák is otthon érezheti magát Magyarországon. „Könnyű időkben a barátság is könnyebb, de most nehéz idők vannak”.

„Arra voltam kíváncsi, hogy most is számíthatok-e az osztrák barátainkra.” Erre „pozitív választ kaptunk” – mondta Orbán, aki szerint a következő években is számíthatunk az Ausztriával való együttműködésre, és ez fordítva is igaz.

(via Telex.hu)