Címlap Arc Két hét kóma ...

Két hét kóma után állt talpra a 23 éves Anett, majd ő lett 2021 legnagyobb átalakulója

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 23 éves Martin Anett élete kis híján kettétört tavaly nyáron, amikor súlyos autóbalesetet szenvedett. Közel két hónapon át volt kórházban, és ez idő alatt mintha "elfogyott" volna. Nem csupán fizikailag, de mentálisan is megterhelő volt számára a felépülés. Anett azonban nem hátrált meg. A kórházi lábadozást követően visszatért az edzőterembe, és újraépítette fizikumát, valamint lelkét is.  Ő lett a tavalyi év legnagyobb átalakulója a BioTech USA versenyén.

 

A pécsi egyetemista gyógytornásznak tanul, nem mellesleg személyi edzői végzettséget is szerzett magának. Tavaly azonban súlyos autóbalesetet szenvedett.

Kisebb csoda, hogy „ennyivel” megúszta

Ennyi maradt az autójából

Bár Anett a balesetet illetően semmire nem emlékszik, a kórházban azt mondták neki, hogy egy hajszálon múlott az élete. Olyan súlyos fejsérülést szenvedett, hogy két hétig kómában feküdt lélegeztetőgépre kötve. Eltört hét bordája, a karja, a combcsontja, a keresztcsontja és a medencéje, valamint több belső sérülése is keletkezett.

– Szinte mindent az elejéről kellett kezdenem, többek közt újra kellett tanulnom járni. A lábadozás alatt 46 kg-ra fogytam, a korábbi fizikumom szinte elporladt – mesélte a 23 éves lány.

Anett nem adta fel

Egy ekkora trauma hatására sokan mentálisan is összeroppannának. Anett viszont elhatározta, hogy megmutatja önmagának és másoknak is: nincs lehetetlen, küzdeni kell és kitartani a cél érdekében.

– Nem éltem meg annyira rosszul a felépülést, mint amennyire hangzik. Olyan életfelfogásom van, hogy mindenben a szépet látom és keresem. Ezekhez kisebb-nagyobb célokat tűzök ki, amiket minden nap teljesítek. Így a nap végére elégedett leszek magammal és könnyebb túllendülnöm a dolgokon. A kórházi létben is így tettem – részletezte Anett.

Szeptember 9-én jött ki a kórházból, 3 nappal később mankóval ment vissza az egyetemre

Anett nem csupán a korábbi fizikumát szerette volna visszanyerni, de az egyetemi tanulmányait sem akarta szüneteltetni, és dolgozni is szeretett volna. Orvosai és gyógytornásza eleinte nem támogatták ezt az ötletet – hiszen annyi munka várt a testi-lelki felépülésére, hogy képtelenségnek tartották ezt az elképzelést. Anett rájuk cáfolt.

– A sport mindig is az életem része volt. Nagy valószínűséggel ez mentette meg az életemet és tette lehetővé a hihetetlenül gyors felépülésemet. Amint leraktam a mankót, novemberben visszamentem dolgozni az intenzív osztályra heti 40 órában. Elvégeztem közben két OKJ-s képzést és a vizsgákat is sikeresen abszolváltam. Nekem kellettek ezek az ingerek, hogy ne zuhanjak össze otthon a négy fal között – mesélte el Anett.

Kapaszkodhattam volna kifogásokba, de nem akartam tönkretenni az életem, nem akartam, hogy sajnáljanak.

tette hozzá.

Példakép lett

Anett nem akart indulni a BioTech USA 2021 Legnagyobb Átalakulója versenyén. Azonban a gyors fejlődése és kitartásáról tett tanúbizonysága miatt edzője, Pocsai Réka tanácsolta, hogy mégis vegyen részt a viadalon. Réka végül jól érezte Anett történetének súlyát és az ő alázatosságát – végül ő lett a verseny izomtömeg-növelési kategóriájának nyertese.

Apró lépésekkel előre

Anett kétségkívül bebizonyította, hogy – akármekkora közhely – ezek a dolgok fejben dőlnek el. Akik pedig hasonló, vagy más jellegű balesetet szenvedtek, de szeretnének belőle felépülni azoknak annyit üzen: kis lépésekkel előre, apró célokat kitűzve mutassák meg mindenkinek és legfőképp bizonyítsák be saját maguknak azt, hogy képesek rá. Soha ne hasonlítsák magukat másokhoz, nem tudhatjuk ki hol tart éppen és min megy keresztül, egyszerűen csak legyenek jobbak a tegnapi önmaguknál, mert ez valóban csodákat tehet!